Herkeuring van Wajongers is rechtvaardig, en zeker niet zielig

FNV-Baas Ton Heerts jaagt mensen met een Wajong-uitkering onterecht de stuipen op het lijf. Dat zij opnieuw zullen worden gekeurd om te bepalen of ze werkelijk nooit kunnen werken, is verstandig en rechtvaardig.

FNV-baas Ton Heerts wil af van de afspraak die hij vorig jaar zelf met kabinet en werkgevers maakte om jonge arbeidsgehandicapten (Wajongers) vanaf volgend jaar te herkeuren.

Herkeuren mag pas ‘als er werk is’ omdat het anders een ‘enkeltje bijstand’ kan betekenen. Heerts gebruikt grote woorden: de herkeuring kan ‘levens ruïneren en gezinnen ontwrichten’.

Toe maar. Hopelijk zwicht het kabinet niet voor zijn dreigementen om alsnog zijn handen af te trekken van het Sociaal Akkoord.

Levenslang

Herkeuring is verstandig en rechtvaardig: het aantal Wajongers is de afgelopen jaren explosief gestegen en neemt nog steeds toe.

Er zijn ruim 240.000 Nederlanders – zij zijn lang niet allemaal meer jong; de Wajong is vaak een levenslange uitkering – die een Wajong-uitkering ontvangen. Dat aantal is relatief veel hoger dan in de ons omringende landen. Vaak krijgen zij de uitkering wegens psychische stoornissen als ADHD of een ‘stoornis in het autistisch spectrum’.

De reden van die groei: gemeenten hebben er financieel voordeel bij als ze jongeren arbeidsgehandicapt verklaren. Zij hoeven hun dan geen bijstandsuitkering te geven, want het Rijk betaalt de Wajong-uitkering.

Niet zielig

Naar schatting kunnen 80.000 van de 240.000 jongeren werken. Waarom zouden zij een uitkering moeten krijgen die hoger is dan die van mensen met een bijstandsuitkering? Dat is onrechtvaardig.

Herkeuren is echt niet zielig. Staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma (PvdA) heeft zelfs al gezegd dat degenen van wie wel duidelijk is dat ze echt nooit kunnen werken, niet worden herkeurd.

Dat herkeuring levens ruïneert, zoals Heerts beweert, is onzin. Hij doelt erop dat Wajongers met eigen vermogen of een eigen huis die worden goedgekeurd maar geen werk vinden, geen recht op bijstand hebben en dan niets meer krijgen.

Stempel

Maar Klijnsma trekt 100 miljoen euro uit om deze groep tegemoet te komen, dus Heerts jaagt Wajongers onterecht de stuipen op het lijf.

Vele jongeren krijgen nu met de ‘diagnose Wajong’ onterecht levenslang een stempel opgeplakt dat er iets mis met ze is en dat ze niet kunnen meedraaien in de Nederlandse maatschappij. Dat ruïneert pas levens.