Turkije stuurt alleen maar laagopgeleide Syriërs naar de EU. Volgens VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR is dat niet de bedoeling. Als een Syrische migrant wel een diploma heeft, zijn deze vaak veel lager ingeschaald en soms niet eens erkend. Stuit Nederland straks op een werkloosheidsprobleem?
‘De mensen die het minst voor zichzelf kunnen zorgen, zijn landen het liefst het eerst kwijt,’ zegt Thomas Spijkerboer, hoogleraar migratierecht aan de Vrije Universiteit in het AD. Die worden dus van Turkije naar EU-landen gestuurd.
Selectief
Ondanks migratiecrisis laagste werkloosheid in Eurozone sinds 2009
De UNHCR is normaal gesproken zelf verantwoordelijk voor de hervestiging van migranten. De organisatie kijkt daarbij wel naar de opleiding van de migranten, maar die is niet doorslaggevend, terwijl Turkije migranten juist daarop selecteert.
Volgens het AD werden bepaalde hoogopgeleide migranten, die naar Nederland zouden komen, ineens verteld dat zij in Turkije moesten blijven. Volgens het ministerie van Veiligheid en Justitie waren zij zelfs al gecontroleerd door de immigratiedienst, en zouden deze migranten in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning.
Op dinsdag publiceerde Eurostat de werkloosheidscijfers voor de Eurozone, die op het laagste niveau in zeven jaar kwam. Ook het UWV is positief over de arbeidsmarkt: de organisatie voorspelt dat er in 2016 200.000 Nederlandse banen bij komen. Toch zal de arbeidsmarkt onder grotere druk komen te staan door de opgeleide Syriërs.
Instroom
Afshin Ellian: ‘Deal met Turkije is een zelfmoordpact met een tiran’
Tot nu toe valt het effect mee, omdat Nederland minder dan zestig Syrische migranten van Turkije heeft overgenomen. Maar de afgelopen jaren zijn al tienduizenden migranten naar Nederland gekomen. Uit cijfers van het Centraal Bureau Statistiek blijkt dat mede door de instroom van migranten het aantal bijstandtrekkers fors is toegenomen. In 2015 kwamen er achttienduizend bijstandsgerechtigden bij.
In januari sloeg het Centraal Planbureau al alarm over het effect van migranten op de arbeidsmarkt. Bijna een derde van asielzoekers heeft na vijftien jaar in Nederland nog steeds geen voltijdbaan.