Het is weer bal in bitcoinland: nadat de koers van bitcoin in september terugviel, knalde hij op 12 oktober door de grens van 5.000 dollar (4.200 euro) heen. De waarde steeg in één dag met liefst 10 procent naar 5.700 dollar.
De hausse gaat door. Bitcoin verloor in de eerste weken van september een derde van zijn waarde, maar veerde de afgelopen dagen terug en bereikte een nieuw record van 5.700 dollar (4.800 euro).
De koers van bitcoin kreeg klappen doordat de Chinese centrale bank de handel in cryptovaluta aan banden legde en veilingen van nieuwe cryptovaluta – zogeheten Initial Coin Offerings (ICOs) – verbood.
hedgefondsen
Waarom de koers nu weer zo hard opveert, is niet geheel duidelijk. Veelgenoemde reden is een opiniestuk in het Chinese staatsmedium Xinhua dat suggereert dat de overheid er onder bepaalde voorwaarden bitcoin-transacties zou willen toestaan.
Zeker is dat, zodra de prijs van bitcoin opveert, er vele partijen zijn die een graantje mee willen pikken en met hun inkopen de prijs verder opdrijven. Financieel onderzoeksbureau Autonomous Research telde in augustus liefst 55 hedgefondsen die zich richten op cryptovaluta. Bitcoin is de populairste en de bekendste, maar er zijn er inmiddels meer dan duizend. Ethereum en Ripple zijn ook veel waard.
Officieel betaalmiddel
Lees ook: Manie rond bitcoin wordt steeds vreemder
Japanners handelen het meest in bitcoin (62 procent van de aankopen), blijkt uit een analyse van financieel persbureau Bloomberg, gevolgd door Amerikanen (25 procent) en Koreanen (6 procent). Japan heeft bitcoin in april tot wettig betaalmiddel verklaard. Bij de op een na populairste cryptomunt Ethereum zijn de Koreanen de grootste handelaars.
Veel economen hebben hun twijfels over de cryptovalutahausse. Kenneth Rogoff, de oud-hoofdeconoom van het Internationaal Monetair Fonds, voorspelt dat overheden bitcoin uiteindelijk de nek om zullen draaien.
paspoorten te koop
Gedecentraliseerde cryptovaluta maken het namelijk moeilijk om criminele activiteiten tegen te gaan en belasting te heffen. Vooral dat laatste is de bijl aan de wortel van overheden zoals ze nu zijn vormgegeven.
Maar voorlopig is de opmars van bitcoin nog lang niet voorbij. Vorige week maakte het eilandstaatje Vanuatu, in de Stille Oceaan, bekend dat zijn nationaliteit nu ook te koop is in bitcoin. Voor zo’n 240.000 euro (of 50 bitcoin) kun je er tot vier paspoorten voor jezelf en je familie kopen.