In de nieuwste aflevering van podcast Elke Week spreekt Sam Verbeek economieredacteuren Jeroen van Wensen en Lotte Elbrink over de Miljoenennota 2025 van het kabinet-Schoof.
Het gesprek richt zich op de bestendigheid van de begroting, de fiscale maatregelen en de impact van de plannen op het bedrijfsleven en het midden- en kleinbedrijf (mkb). Politiek redacteur Carla Joosten bespreekt de eerste reacties vanuit Den Haag.
Hoe bestendig is de nieuwe begroting?
Die is kwetsbaar. Ondanks de economische groei blijft het begrotingstekort dicht bij de kritieke grens van 3 procent. Dit roept vragen op over de gevolgen van een mogelijke economische terugval, en zorgt voor voor onzekerheid op de lange termijn – zeker als er geen structurele bezuinigingen bij komen.
Wat zijn de opvallendste fiscale maatregelen?
De btw-verhoging moet miljarden euro’s opbrengen, maar leidt tot veel kritiek. Tariefverschillen tussen bijvoorbeeld kamperen (laag btw-tarief) en hotels (hoog btw-tarief) worden gezien als oneerlijk en juridisch kwetsbaar. Ook blijft de complexe giftenaftrekregeling, die zorgt voor administratieve rompslomp, voor burgers ongewijzigd.
Wat doet dit kabinet voor het bedrijfsleven en het mkb?
Het kabinet wil de regeldruk verminderen, vooral voor het mkb. De Adviesraad Toetsing Regeldruk moet een grotere rol krijgen in het adviseren over nieuwe wetgeving. Ook probeert het kabinet extra lasten en regelgeving vanuit de Europese Unie te vermijden, wat gunstig kan zijn voor ondernemers in Nederland.
Welke maatregelen zijn van belang voor de middeninkomens?
Er komt meer aandacht voor de belastingdruk. Wie meer uren gaat werken, houdt netto vaak weinig extra over door hogere belastingen en lagere toeslagen. Hoewel eerdere kabinetten al actie hiertegen ondernamen, blijft het probleem bestaan. Het kabinet-Schoof kijkt naar alternatieve oplossingen, zoals een meerwerkbonus.
Wat zijn de reacties vanuit Den Haag?
Die zijn gemengd. Sommige politici zijn positief over de continuïteit van het beleid, anderen vinden dat het kabinet te weinig doet voor bepaalde regio’s en sectoren. Werkgeversorganisaties zeggen dat het kabinet weliswaar oog heeft voor het bedrijfsleven, maar dat ze nu wel daadwerkelijke verbeteringen willen zien.