Dalende huizenprijzen en de slechte economie kunnen banken dwingen om hypotheekschulden af te schrijven. De afschrijvingen zullen zich voordoen als huizenprijzen nog eens met 20 procent dalen of de recessie nog een jaar doorzet.
Dat zegt hoofdeconoom van de Amerikaanse bank Citigroup Willem Buiter in een interview met Het Financieele Dagblad.
Buiter wijst erop dat al 800.000 huishoudens kampen met een schuld die hoger is dan de waarde van hun huis. ‘Als de prijzen nog eens 20 procent dalen, zijn dat er een miljoen.’
Crimineel
De econoom verwijt de huidige problemen op de huizenmarkt aan het overheidsbeleid van de afgelopen decennia. Nederlanders werden verleid zich ‘vol te stoppen’ met schulden door de ruime mogelijkheden voor belastingaftrek.
‘Het is crimineel, zeker bij hypotheken voor huishoudens. Want die zijn in veel gevallen juist voor mensen die bij wijze van spreken net hun tien vingers kunnen tellen,’ zegt Buiter.
Het zou volgens Buiter goed zijn voor de economie als te hoge schulden worden kwijtgescholden. Kwijtschelding kan eventueel gebeuren door banken een aandeel in een huis te geven, aldus de econoom.