De Algemene Rekenkamer onderzoekt de staatsgarantie van 5,7 miljard euro aan De Nederlandsche Bank (DNB). Die garantie maakt het mogelijk dat DNB winst op leningen uitkeert aan de staat, wat de overheid een meevaller oplevert van 3,2 miljard euro.
Een woordvoerder van de Rekenkamer bevestigt het onderzoek naar aanleiding van berichtgeving in Het Financieele Dagblad.
Instemming
Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) maakte de meevaller vrijdag bekend. De Tweede Kamer moet nog instemmen met de regeling.
De Rekenkamer gaat kijken hoe de nieuwe regeling zich verhoudt tot het dividendbeleid van DNB. Ook onderzoekt de dienst de informatie die wordt verstrekt aan het parlement, dat dient in te stemmen met de regeling.
Financieel risico
De Rekenkamer deed vorig jaar al een zeer uitgebreid onderzoek naar alle garanties die de staat heeft afgegeven aan bijvoorbeeld burgers, banken, gemeenten, provincies en andere eurolanden.
Al die garanties hadden een totale waarde van 465 miljard euro, en vormen zo een financieel risico met een omvang van driekwart van de Nederlandse economie.
Vervolgonderzoek
In mei komt de Rekenkamer met een vervolg op dat onderzoek van vorig jaar en de nieuwe garantie aan DNB wordt daarbij betrokken. Door de garantie kan DNB de schatkist winst op leningen aan Zuid-Europa uitkeren, dit jaar 813 miljoen euro en over vijf jaar gemeten 3,2 miljard euro.
De Rekenkamer kan geen goedkeuring verlenen of de regeling afwijzen. ‘Wij spelen geen directe rol in de besluitvorming tussen het ministerie van Financiën, De Nederlandsche Bank en de Tweede Kamer.’