Het begrotingstekort voor 2014 verslechtert met 700 miljoen euro door de afspraken uit het Begrotingsakkoord van het kabinet met D66, ChristenUnie en SGP. Van 2015 tot 2017 komt het tekort jaarlijks op 600 miljoen euro hoger uit.
Dat blijkt uit voorlopige doorrekeningen van het Centraal Planbureau (CPB), die naar de Tweede Kamer zijn gestuurd. De Kamer debatteert woensdag over dat Herfstakkoord. Donderdag volgen de definitieve cijfers van het CPB.
Lastenverzwaring
De lasten voor burgers en bedrijven gaan met 500 miljoen euro omlaag door de maatregelen.
Het terugdraaien van het eerdere plan om de algemene heffingskorting voor de hoogste inkomens af te schaffen, verlicht de lasten met 500 miljoen euro. De aftrek voor zorgkosten die nu toch in aangepaste vorm blijft bestaan, levert Nederlanders 400 miljoen euro op. De zelfstandigenaftrek die blijft bestaan scheelt zzp’ers 300 miljoen euro.
Zuinig gebruik
Een belastingverlaging voor zeer zuinige auto’s gaat niet door (besparing: 300 miljoen euro), maar de belasting op de CO2-uitstoot van personenauto’s en motoren gaat wel omhoog (lastenverzwaring: 200 miljard euro).
Zuinig watergebruik wordt beloond doordat de belasting op kraanwater wordt verhoogd (lastenverzwaring: 200 miljoen euro) en er komt een belasting op het storten van afval (lastenverzwaring: 100 miljoen euro).