Klaas Knot, de president van De Nederlandsche Bank, denkt dat Nederland uit de economische recessie is. De harde cijfers zijn er nog niet, maar de bankpresident denkt dat de aantrekkende wereldhandel en huizenmarkt aangeven dat de Nederlandse economie herstelt.
Hoewel de cijfers over ontwikkelingen in het derde kwartaal van 2013 pas in november bekend worden gemaakt, ‘kan het bijna niet anders dan dat die positief zijn’ zegt Knot maandag bij de presentatie van het halfjaarlijkse Overzicht Financiële Stabiliteit van De Nederlandsche Bank (DNB).
Europese banken
DNB waarschuwt daarin juist dat het zwakke economisch herstel van Nederland verdere balansversterking van Nederlandse banken kan ‘bemoeilijken’.
De conclusie van die rapportage van DNB is dat de banken in Nederland het afgelopen jaar hun kapitaalbuffers aanzienlijk hebben versterkt. Daardoor voldoet de Nederlandse bankensector al meer dan die van veel andere Europese landen aan toekomstige, hogere eisen.
President Klaas Knot van DNB zei maandag ‘tevreden’ te zijn over de voortgang die Nederlandse banken maken. Hij waarschuwt wel dat banken nog steeds zoveel mogelijk in de kosten moeten snijden en winsten inzetten op de balans, in plaats van deze uit te keren.
Kredietverstrekking
Knot hoopt dat nu de balansen beter op orde zijn, er weer meer ruimte is voor de banken om leningen uit te geven. ‘Dat ze de afgelopen jaren niet zo royaal zijn geweest, is uitstekend te begrijpen. Maar ik heb wel de hoop dat er de komende jaren meer ruimte zal zijn,’ zei Knot.
Wel blijft er onzekerheid bestaan over de soliditeit van andere Europese banken. Volgens DNB is het voor het vertrouwen in de bankensector nodig dat de balans van alle Europese banken wordt doorgelicht.
Als banken er toch slecht voor blijken te staan, zouden private investeerders de tekorten in eerste instantie moeten aanvullen, en niet de overheden van Europese landen. Staatssteun zou een ‘laatste redmiddel’ moeten zijn.