Het Herfstakkoord van VVD, PvdA, D66, ChristenUnie en SGP doet weinig voor de economische groei. Wel zorgt het pakket voor een lichte stijging van de werkgelegenheid en de koopkracht stijgt iets.
Dat blijkt uit berekeningen die het Centraal Planbureau (CPB) donderdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De groei blijft volgend jaar ‘vrijwel onveranderd’.
Koopkracht
De werkgelegenheid stijgt dankzij het akkoord met 0,6 procent. De koopkracht neemt volgend jaar voor vrijwel alle huishoudens toe met 0,75 procent. In 2015 blijft de koopkracht gelijk, terwijl het kabinet uit ging van een koopkrachtverbetering voor de meeste huishoudens.
Verder blijkt uit de berekeningen van het CPB dat het begrotingstekort hoger uitvalt de komende jaren. Dat komt vooral doordat het CPB kortingen op budgetten van ministeries niet wil meetellen, omdat die nog niet is ingevuld.
Minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA, Financiën) zei in de Tweede Kamer dat dat nog gaat gebeuren en hij verwacht daarbij geen problemen.
Banengroei
Oppositiepartijen CDA, PVV en SP zien de laatste doorberekening van het CPB als een bevestiging van het eigen gelijk. ‘De effecten van het Herfstakkoord op het geheel zijn marginaal,’ zegt CDA-Kamerlid Eddy van Hijum. ‘Ik zie een bevestiging dat er geen structurele banengroei is. Dat was precies de kern van onze kritiek.’
PVV-leider Geert Wilders zegt dat drie ‘nepoppositiepartijen een waardeloos nulakkoord’ hebben gesloten. Volgens de SP worden Nederlanders blij gemaakt met een dode mus.