Terwijl de eurolanden het dieptepunt van de economische crisis voorbij lijkt te zijn, behoort Nederland tot de minst groeiende economieën van Europa.
Dat staat in het World Economic Outlook dat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dinsdag publiceerde.
Nederland
Het IMF is niet optimistisch over de groei van de Nederlandse economie, deze blijft achter bij de economieën van de rest van de eurozone. Het IMF verwacht dit jaar een krimp van 1,3 procent en volgend jaar een lichte stijging van 0,3 procent. Deze stijging is slechts eenderde van het gemiddelde van de eurozone.
Deze berekening is minder rooskleurig dan de voorspelling van het Centraal Planbureau, dat verwacht dat de economie volgend jaar zal groeien met 0,5 procent.
Lichtpuntjes
Wel ziet het IMF een aantal lichtpuntjes voor Nederland. De export neemt wat toe en de inflatie zal volgend jaar met 1,2 procent afnemen. Ook het consumentenvertrouwen is gestegen.
De president van De Nederlandse Bank, Klaas Knot, was maandag nog optimistisch over de economische vooruitzichten voor Nederland. Volgens hem staan ‘veel seinen op groen’ en ‘kan het niet anders dat de cijfers voor het derde kwartaal positief zijn’.
Europa
IMF-hoofdeconoom Olivier Blanchard zegt dat Europa ‘eindelijk’ wat economische groei laat zien. Door de bezuinigingsmaatregelen die de Europese landen direct na het uitbreken van de schuldencrisis hebben ingevoerd, zijn er nu minder maatregelen nodig.
De omvang van de begrotingsmaatregelen van vorig jaar kwam uit op 1,5 procent van het Europese bbp, dit jaar is dat 0,75 procent en volgend jaar zal dat minder dan 0,5 procent bedragen. De rem op economische groei is dus verminderd.
Hervormingen
Volgens Blanchard moeten politici hun verantwoordelijkheid nemen om ervoor te zorgen dat de werkloosheid en de zorgen over de schuldenlast niet verder zullen toenemen.
Het IMF schrijft dat beleidsmakers niet gemakzuchtig moeten worden wanneer de bedrijvigheid begint toe te nemen. De lichte groei in de Europese economie is niet zozeer te danken aan het beleid, maar eerder aan een ‘stemmingswisseling’ van de consument.
Bankunie
Europese beleidsmakers zouden de geplande bankunie en verdere structurele hervormingen moeten doorvoeren om het financiële systeem te herstellen. Doen zij dit niet, dan zal de Europese economie blijven schommelen en zwakke landen zullen hun economische malaise weer doorgeven aan de sterkere economieën.
Ook moeten er verbeteringen worden doorgevoerd op de arbeidsmarkt en in de economische productie. Hierbij is de hulp van de Europese Centrale Bank (ECB) nodig. Door een daling van de rente en het uitvoeren van langjarige steunoperaties, kan de potentiële groei toenemen.