Nederland, op dit moment de favoriete bestemming van Amerikaanse investeringen, dreigt zijn positie op dat gebied kwijt te raken. Andere Europese landen, vooral Groot-Brittannië, worden snel minstens zo aantrekkelijk voor investeringen uit de Verenigde Staten.
Groot-Brittannië, Zwitserland en andere landen voeren hun inspanningen op om hoofdkantoren van grote, internationale bedrijven aan te trekken, meldt Het Financieele Dagblad dinsdag op basis van gesprekken met fiscalisten en belangenorganisaties.
Gunstig belastingklimaat
Doordat deze landen zich zo actief opstellen in het werven van die bedrijven en, net als Nederland, een gunstig belastingklimaat hebben, loopt ons land het risico nieuwe investeringen uit de Verenigde Staten mis te lopen en zelfs lopende investeringen kwijt te raken. In 2012 bedroegen deze investeringen zo’n 645 miljard euro.
De Amerikaanse kamer van koophandel, waarbij vierhonderd bedrijven zijn aangesloten, stuurde staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) en Kamerleden een brief.
Daarin wordt gewezen op het feit dat ‘Amerikaanse ondernemers steeds vaker de omgeving van Londen boven de Randstad of Brabant verkiezen als locatie van een nieuw regionaal hoofdkantoor of andere bedrijfsactiviteiten.’
Brievenbusfirma’s
De afgelopen tijd had er in Nederland een debat plaats over zogeheten brievenbusfirma’s. Dat zijn bedrijven die zich in een land met een gunstig belastingklimaat vestigen om zo in eigen land belastingen te ontwijken.
Die verminderde Amerikaanse interesse in Nederland kan grote gevolgen hebben. Dat heeft te maken met het belang van Amerikanen in de economie: zij zijn veruit de grootste investeerders in Nederland. Daarmee leveren zij een belangrijke bijdrage aan de werkgelegenheid en innovatie in het bedrijfsleven.