Topman Joop ter Haar van de inmiddels failliete reisorganisatie Oad verdoezelde dit jaar de penibele financiële situatie waarin zijn bedrijf verkeerde. Garantiefonds SGR, IATA-vliegmaatschappijen, hoteleigenaren en touroperators als TUI werden daardoor op het verkeerde been gezet.
Dat zeggen TUI-topman Seven van der Heijden en directeur Erik Jan Reuver van garantiefonds SGR, het fonds dat garant stond voor tienduizenden reizigers bij Oad, meldt De Telegraaf donderdag.
Woedend
De verwijten aan het adres van Ter Haar worden bevestigd door documenten in het bezit van de krant. Schuldeisers die nog 100 miljoen euro open hadden staan bij Oad en door het faillissement hun geld niet terugkregen, zijn woedend dat ze aan het lijntje zijn gehouden.
Uit de documenten blijkt dat een fusie van Oad met D-reizen en Corendon in een nieuwe, grote reisorganisatie mislukte. Met het Duitse Rewe en tal van andere investeerders strandden de onderhandelingen eveneens.
Volgens critici probeerde de familie Ter Haar met dure adviseurs de geruchten over de financiële situatie af te zwakken en zo schuldeisers op een dwaalspoor te brengen.
Failliet verklaard
Oad, een van de grootste reisorganisaties van Nederland, werd in september door de rechter failliet verklaard. 1.750 werknemers kregen te horen dat zij op zoek moesten naar een andere baan. Door het faillissement strandden 7.000 reizigers en vakantiegangers in het buitenland.
Julius ter Haar verklaarde na het faillissement dat de redding van zijn bedrijf nabij zou zijn geweest, maar dat de Rabobank daar met een strakke deadline een stokje voor stak. De bank bestrijdt dat Oad te weinig tijd heeft gekregen.
Verschillende onderdelen van Oad zijn inmiddels overgenomen door andere organisaties, waardoor zo’n 600 werknemers hun baan houden.