De onroerendezaakbelasting (ozb) voor huizen stijgt komend jaar gemiddeld met 2,3 procent. De stijging komt daarmee uit onder de maximale verhoging van 2,45 procent, die het rijk en gemeenten hebben afgesproken.
Dat blijkt een steekproef van de Vereniging Eigen Huis. Tussen 2010 en 2014 is de ozb met ruim 16 procent gestegen.
Betalen
Hoewel de WOZ-waarde van huizen gemiddeld 6 procent daalt, moeten huiseigenaren volgend jaar meer betalen. Gemiddeld draagt een huiseigenaar 263 euro af aan zijn gemeente, tegenover 257 euro dit jaar.
In Koggenland stijgt de ozb met 23 procent hardst, gevolgd door Velzen (10 procent) en Groningen (9,8 procent). Er zijn ook gemeenten waar de ozb juist daalt: in Beverwijk daalt de belasting met 5,8 procent, gevolgd door Hillegom (4,5 procent) en Westerveld (4,3 procent).
Verwachting
Hoewel gemeenten de norm van 2,45 procent volgend jaar lijken te accepteren, hebben gemeenten de norm twee jaar lang overschreden. Pas als in de loop van volgend jaar alle opbrengsten van de ozb zijn opgeteld, blijkt of deze verwachting uitkomt.
Als het aan de Vereniging Eigen Huis ligt, verdwijnt de veel bekritiseerde ozb. De vereniging pleit voor ‘een heffing waarbij de lasten op evenwichtige wijzen worden gedeeld door alle huishoudens’. ‘Niet het bezit van een woning, maar de omvang of draagkracht van een huishouden kan daarvoor de grondslag zijn.’