PvdA-senator Duivesteijn wilde kabinetscrisis voorkomen

PvdA-senator Adri Duijvesteijn stemde vorige week in met het woonakkoord omdat hij niet verantwoordelijk wilde zijn voor de val van dit kabinet. Vooral de ‘integere’ vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) trok Duivesteijn over de streep.

Dat zei Duivesteijn maandag in Nieuwsuur.

Zwaarste week ooit

De senator zei dat de afgelopen week de zwaarste was uit zijn politieke carrière. Het Eerste Kamerlid is erg door de PvdA-partijleiding onder druk gezet om akkoord te gaan de nieuwe afspraken voor de woningmarkt.

Duivesteijn had principiële bezwaren tegen de zogenoemde verhuurdersheffing van 1,7 miljard die het kabinet oplegt aan woningcorporaties. De senator probeerde gedaan te krijgen dat de heffing van tijdelijke aard zou zijn, maar dat lukte niet.

Asscher en Samsom

Uiteindelijk ging de PvdA’er schoorvoetend akkoord. Gesprekken met Asscher zouden hem over de streep hebben getrokken. Overleg met fractievoorzitter Diederik Samsom zou Duivesteijn daarentegen alleen maar bozer hebben gemaakt.

Het kabinet is hoe dan ook erg blij met de steun van Duivesteijn. Als hij het woonakkoord zou blokkeren, zou het kabinet opgescheept zitten met een begrotingsgat van 1,7 miljard euro.