Nederland is de afgelopen twintig jaar economisch een stuk vrijer geworden. Het land lijkt zelfs op weg om de Verenigde Staten in te halen, die de laatste twee decennia juist economisch minder vrij werden.
Dat blijkt uit een ranglijst van een als uiterst conservatief bekendstaande Amerikaanse denktank, The Heritage Foundation.
Grotendeels vrij
Nederland staat in de nieuwe editie van hun jaarlijkse vergelijking op de vijftiende plaats wereldwijd. Nederland was al in het vorige decennium vooruitgegaan van ‘gematigd vrij’ naar ‘voor het grootste deel vrij’.
De Verenigde Staten, die normaal gesproken in de top-10 van meest vrije landen stonden, zijn dit jaar juist teruggezakt naar de twaalfde plaats op de ranglijst.
Ondernemingsklimaat
Met name vrijheid voor zakendoen is in Nederland toegenomen. Wel vindt de denktank het een nadeel dat de overheid nog steeds veel uitgeeft en dat het belastingsysteem ingewikkeld en te zwaar is. Ook is de arbeidsmarkt niet flexibel, maar de extra kosten van een werknemer, buiten het loon om, zijn niet zo hoog in vergelijking met buurlanden.
Eén van de kenmerken waarop Nederland goed scoort, is het beginnen van een nieuwe onderneming. Daarvoor zijn gemiddeld slechts vier procedures en vier dagen nodig, hoewel het aanvragen van een vergunning wel weer lang kan duren.