Anti-Israëlstemming? Drie bedrijven die samenwerking stopten

De regering van Israël zegt dat er sprake is van een ‘groeiende anti-Israëlstemming’ in Nederland. Het land heeft het gevoel dat een ‘vriend ons de rug toekeert’.

Reden voor deze ferme uitspraken van de Israëlische regeringswoordvoerder Yigal Palmor is het besluit van het Nederlandse pensioenfonds PGGM om te stoppen met beleggingen in Israëlische banken.

Het besluit van PGGM staat niet op zichzelf. Ook waterbedrijf Vitens en ingenieursbedrijf Royal HaskoningDHV staakten hun samenwerking in Israël. Wij zetten de drie gevallen onder elkaar.

PGGM

De Nederlandse pensioenuitvoerder maakte vandaag bekend te stoppen met het beleggen in vijf Israëlische banken omdat deze betrokken zijn bij het financieren van de bouw van Joodse nederzettingen. Het bedrijf benadrukt dat het besluit niet is genomen onder politieke druk.

PGGM baseert zich op het oordeel van de Verenigde Naties, die de nederzettingen als illegaal bestempelen.

Israël is teleurgesteld over het besluit van PGGM. ‘Wij begrijpen dat dit niet het beleid is van de Nederlandse regering, maar van een individueel pensioenfonds,’ zegt Palmor. ‘Het is een ondoordachte stap en gaat door de eenzijdige focus totaal voorbij aan de complexiteit op de Westelijke Jordaanoever.’

De SGP en PVV hebben Kamervragen gesteld over het besluit van PGGM.

Vitens

In december maakte het waterbedrijf bekend niet langer samen te werken met het Israëlische waterbedrijf Mekorot. Het bedrijf gaf aan belang te hechten aan ‘integriteit’.

Over de handelwijze van het ministerie van Buitenlandse Zaken in deze zaak bestaat onduidelijkheid. Het ministerie zou eind vorig jaar de indruk hebben gewekt dat Vitens uit eigen beweging de samenwerking met Mekorot staakte, maar bronnen in NRC zeggen dat Vitens handelde in overeenstemming met het kabinetsbeleid.

SGP-Kamerlid Kees van der Staaij is in Israël en bezocht Mekorot dinsdag. Volgens Van der Staaij ontwikkelt het ontmoedigingsbeleid ten aanzien van Israëlische nederzettingen zich tot een boycotbeleid, laat hij weten via Twitter.

De Israëlische overheid zou druk hebben uitgevoerd op aandeelhouders van Vitens om terug te komen op het besluit, meldt de NOS woensdag. Vitens heeft al laten weten dat het niet van standpunt zal veranderen.

Royal HaskoningDHV

Het ingenieursbedrijf besloot in september vorig jaar te stoppen met de bouw van een waterzuiveringsinstallatie in Oost-Jeruzalem, omdat dit project in door Israël bezet gebied zou zijn. Het ministerie van Buitenlandse Zaken ontmoedigde Royal HaskoningDHV om verder te gaan met het project.

De installatie waar het Nederlandse bedrijf aan meewerkte zuivert rioolwater dat door het Kidron-bassin via Oost-Jeruzalem richting de Dode Zee loopt. Royal HaskoningDHV trok de stekker uit het project omdat ‘nadere betrokkenheid in strijd kan komen met (inter)nationale wet- en regelgeving’.

Israël reageerde verontwaardigd op het advies van Buitenlandse Zaken, onder meer omdat veel Palestijnen in het gebied baat zouden hebben bij het project.