Het kabinet moet de eis voor beheersing van de Nederlandse taal voor het ontvangen van een bijstandsuitkering afzwakken. Als een bijstandsontvanger geen Nederlands leert of geen diploma haalt, wordt zijn uitkering slechts tijdelijk stopgezet.
De eis geldt voor iedereen: Nederlanders, immigranten uit de Europese Unie en van daarbuiten, meldt de Volkskrant donderdag.
Discriminatie
In het Regeerakkoord hebben VVD en PvdA beheersing van het Nederlands nog als voorwaarde genoemd voor het ontvangen van bijstand. Zo’n eis is in strijd met het internationaal recht omdat het discriminerend zou zijn.
Vrijdag buigt de ministerraad zich over het voorstel van staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA, Sociale Zaken). Met deze eis en andere maatregelen wil het kabinet de voorwaarden voor het krijgen van een bijstandsuitkering aanscherpen.
Zo moeten bijstandontvangers vaker een tegenprestatie leveren en mag het vinden van werk niet belemmerd worden ‘door kleding, gebrek aan persoonlijke verzorging of gedrag’.
Legaal
Gemeenten waren in 2012 niet te spreken over een eventuele taaleis. Volgens hen is het onuitvoerbaar om mensen die geen Nederlands spreken, uit te sluiten van de bijstand.
De Raad van State oordeelde in 2010 al dat gemeenten geen onderscheid mogen maken, tussen verschillende groepen mensen die legaal in Nederland blijven. Bovendien oordeelde de Raad dat het onwaarschijnlijk is dat iemand zonder uitkering alsnog Nederlands gaat leren.