Kanttekeningen bij positieve berichten over huizenmarkt

''

De Nederlandse Vereniging voor Makelaars (NVM) komt donderdag met positieve cijfers over de Nederlandse huizenmarkt. Die zou volgens de makelaars bezig zijn aan een ‘voorzichtig herstel’.

In het vierde kwartaal vorig jaar beleefde de huizenmarkt het beste kwartaal sinds het uitbreken van de crisis in 2008, meldt de NVM op basis van de eigen verkoopcijfers.

Voorzichtig positief

In het laatste kwartaal van vorig jaar verkochten de NVM-makelaars 27.018 huizen. Bij de vereniging zijn ongeveer 3.900 makelaars aangesloten. Daarmee is NVM de grootste van Nederland. In Nederland zijn naar schatting zo’n 6.000 makelaars. Dat betekent dus dat een aanzienlijk aantal van hen niet is aangesloten bij de NVM.

De Nederlandsche Bank is ook voorzichtig positief. Dat heeft te maken met onder meer minder sterke dalingen van de huizenprijzen. Daardoor zullen huiseigenaren hun huis, die zij in de meeste gevallen duurder hebben gekocht, voor een niet al te lage prijs kunnen verkopen.

Kanttekening

Maar het is nog maar de vraag of er ook echt een einde aan komt deze dalingen dit jaar, zoals wordt verwacht door NVM-voorzitter Ger Hukker. Hij zegt dat het prijsniveau naar verwachting zal stabiliseren. Nederlanders hebben te maken met een dalend besteedbaar inkomen, een werkloosheidscijfer dat op een relatief hoog niveau staat en strengere regels voor het afsluiten van een hypotheek.

Ook bij de gunstige cijfers met betrekking tot de huizenverkoop moet een kanttekening worden geplaatst. Over 2013 verkochten NVM-makelaars 87.404 huizen. Dat is ruim 2 procent meer dan het jaar ervoor, maar nog altijd fors minder dan in de jaren voor de crisis.

Bovendien hebben verenigingen als de NVM belang bij een wat vrolijker vooruitzicht. Door de aanhoudende malaise op de huizenmarkt tijdens de crisisjaren hadden veel makelaars het zwaar en bleef een aanzienlijk aantal huizen onverkocht. Een woordvoerder van NVM zegt tegenover Elsevier.nl dat het aantal makelaars ondanks de crisis vrij constant is gebleven.

Regionale verschillen

De positieve geluiden rond de huizenmarkt gelden overigens niet voor alle gebieden in Nederland, benadrukt economieredacteur van Elsevier Jean Dohmen.

Steden in de Randstad als Amsterdam, maar ook Groningen doen het aanmerkelijk beter wat betreft de huizenverkoop dan krimpgebieden als Noordoost-Groningen.

Tegelijkertijd doet Zeeuws-Vlaanderen het opmerkelijk goed. Dat heeft vooral te maken met Belgen die worden aangetrokken door de lage prijzen van huizen in vergelijking met hun eigen land.