Griekenland zegt ‘nee’ tegen geldschieters

'AFP'

Een meerderheid van de Grieken heeft gehoor gegeven aan de oproep van premier Alexis Tsipras om de voorstellen van de internationale geldschieters af te wijzen. Na het tellen van de meerderheid van de stemmen lopen de nee-stemmers ruim voorop.

Zo’n 61 procent van de stemgerechtigden zou tegen de voorstellen hebben gestemd. De opkomst bij het referendum ligt op 58 procent. Dit maakt het referendum rechtsgeldig: de Griekse wet stelt dat de opkomst hoger dan 40 procent moet zijn om rechtsgeldigheid te garanderen.

De uitkomst is ‘uiterst betreurenswaardig’ voor de toekomst van Griekenland. Voor herstel van de Griekse economie zijn moeilijke maatregelen en hervormingen onvermijdelijk, zegt eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem na afloop van het referendum.

‘Overwinning’

Het Syntagma-plein in de hoofdstad Athene stroomde zondagavond vol met nee-stemmers die de overwinning wilde vieren. Ook in andere steden zoals Thessaloniki gingen mensen de straat op om de uitkomst te vieren. Er waren geen noemenswaardige incidenten.
https://twitter.com/JeanDohmen/status/617793688320765952

De Griekse regering heeft onmiddellijk na het sluiten van de stembussen aangekondigd opnieuw te willen gaan praten met de financiers over het sluiten van een alternatief akkoord. Komende dinsdag om 18.00 uur overleggen de leiders van de negentien eurolanden in Brussel over de uitslag van het Griekse referendum. Het verzoek voor de top werd ingediend door de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande.

Nieuwe steun

De Duitse minister van Economische Zaken Sigmar Gabriel gaf aan dat het ‘ondenkbaar’ is om een nieuw steunprogramma voor de Grieken te bespreken als dat land zo duidelijk tegen nieuwe hervormingen is. ‘Tsipras en zijn regering hebben het Griekse volk een pad van bittere eenzaamheid en hopeloosheid op geleid’, aldus Gabriel.

De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis zegt juist dat de tegenstem van de Grieken ‘een groot ja is voor een democratisch Europa’. Hij denkt op korte termijn een akkoord met de geldschieters te kunnen sluiten. Volgens Varoufakis heeft de Griekse regering inmiddels een tegenvoorstel ingediend. Hierin staat dat de leningen die onder het inmiddels afgelopen steunprogramma moeten worden geherstructureerd voordat er nieuwe leningen worden opgetuigd.

Martin Schulz, de voorzitter van het Europees Parlement, luidde na de verkiezingsuitslag de noodklok. Hij pleit voor ‘onmiddellijke humanitaire hulp’ voor de Grieken. Hij wees op de problemen voor bijvoorbeeld Griekse gepensioneerden. Zij kunnen geen geneesmiddelen meer kopen omdat zij door de gedwongen sluiting van de banken geen geld meer hebben.