De feiten: Renault overtreft verwachtingen
Bron: RenaultDe Renault Group behaalde in 2024 een omzet van 56,2 miljard euro. Dat is 7,4 procent meer dan vorig jaar. De groep boekte een operationele winst van 4,3 miljard euro (7,6 procent van de omzet), de hoogste uit haar historie.
De nettowinst steeg met 21 procent naar 2,8 miljard euro. Door een kapitaalverlies van 2 miljard euro op Nissan-aandelen kwam de gerapporteerde nettowinst uit op 0,8 miljard euro.
Daarnaast zag Renault een vrije kasstroom van 2,9 miljard euro, ruim boven de verwachting van 2,5 miljard euro. De automotive-divisie verdubbelde bijna haar nettowinst tot 7,1 miljard euro.
Vorig jaar maakte Renault ook al een recordwinst.
EW’s visie: Fransen laten Duitsers zien hoe je auto’s maakt
Door: Robert Smid, redacteur AutomotiveDe Europese auto-industrie verkeert in zwaar weer. In Duitsland, Frankrijk en Italië dreigen tienduizenden banen te verdwijnen door dalende omzet en winsten.
Dat komt niet alleen door de coronadip. Europese automerken zijn ingehaald door hun eigen arrogantie, zo schreef de Vlaamse autojournalist Urbain Vandormael (Knack) al.
Ze gingen er jarenlang vanuit dat labels zoals made in Germany voldoende waren om de wereldmarkt te domineren. En dat was ook zo.
Maar terwijl zij op hun lauweren rustten, haalde China ze in.
Europese automerken worstelen met Chinese voorsprong
Chinese autofabrikanten ontwikkelen nieuwe modellen in één jaar. In Europa duurt dat vier jaar. Tegen zo’n 30 procent hogere kosten.
Vooral Duitse merken voelen momenteel de harde realiteit. In 2024 verkocht zowel Audi (min 12 procent) als BMW (min 2,3 procent) minder auto’s. Mercedes zag een flinke winstdaling van 28,4 procent. Het bedrijft boekte nog altijd een nettowinst van dik 10 miljard euro, maar gaf toe dat het beter moet.
De malheur bij VW Group is alom bekend: dat stevent af op een historische kostenbesparing.
Elders in Europa is het niet veel beter. Stellantis (Peugeot, Fiat, Opel en anderen) gaat door een crisis na kostenbesparingen die de productkwaliteit aantastten. Hun kortetermijndenken en winstbejag wreken zich nu. Onlangs stapte CEO Carlos Tavares op.
De technologische achterstand op China is nu twee tot drie jaar, een eeuwigheid in de autosector. Dat is geen toeval, maar een gevolg van zelfgenoegzaamheid en gebrek aan innovatiekracht.
Renault leidt de weg
Renault toont dat het anders kan. Het resultaat van lef en strategische keuzes. Topman Luca de Meo koos met zijn in 2021 ingezette Renaulation-strategie voor innovatie en vergroting van de operationele marge.
Deze strategie rust op drie pijlers: wederopstanding, renovatie en revolutie. Samengevat: kosten besparen en de brandstofmotortak (op lange termijn) uitfaseren, investeren in elektrische en hybride auto’s met efficiëntere productie, en transformeren naar een technologie-, energie- en mobiliteitsbedrijf.
Daarnaast durft De Meo verder te kijken. Zo koos hij in 2022 voor een bijzondere samenwerking met de Chinese autobouwer Geely (bekend van Volvo en Lotus).
Samenwerkingen op- en afbouwen
Op 24 november 2022 kondigden Renault en Geely de samenwerking aan, wat leidde tot de oprichting van Horse Powertrain op 31 mei 2024. Deze eenheid is in feite de voormalige brandstofmotorproductie-tak van Renault en omvat zeventien fabrieken en vijf centra voor onderzoek en ontwikkeling.
Ook werken de Fransen samen met de Chinezen op het gebied van distributie.
Daarnaast bouwde De Meo de vastgelopen samenwerking met partner Nissan juist af, omdat hij daar niet genoeg vooruitgang meer in zag.
Renault kijkt vooruit
De Meo koos daarnaast voor een expertisecentrum voor duurzame mobiliteit in het Franse Douai. Daar worden modellen zoals de Mégane E-Tech en de R5 E-Tech ontwikkeld.
De Meo hanteert een strategie die zowel pragmatisch als visionair is: efficiënter produceren om elektrische auto’s betaalbaar te maken voor de massa. De Twingo E-Tech wordt de eerste elektrische stadsauto onder de 20.000 euro. Dit is niet alleen slim, maar ook noodzakelijk om in Europa relevant te blijven.
Renault bewijst dat lef, visie en samenwerking het verschil maken. Terwijl Europese concurrenten achter de feiten aanlopen, maakt Renault een recordwinst.
Renault 5
En er is meer op komst. Terwijl de Duitse merken stuurloos lijken, heeft Renault zijn weg gevonden. Zo werd dit jaar de nieuwe Renault 5 verkozen tot Car of the Year, en dat is begrijpelijk.
Deze herinterpretatie van het legendarische model toont aan dat elektrisch stadsvervoer ook voor een betaalbare prijs en in een aantrekkelijke verpakking op de markt kan worden gebracht.
Luca de Meo heeft daarmee goud in handen – goud dat hij zelf uit de diepte van het merk heeft gedolven.
Tegenargument: ‘Renault kan zich weinig misslagen veroorloven’
Bron: Bart Kuijpers, journalist en automotive-expertVolgens Bart Kuijpers, journalist en automotive-expert, danst Renault op een dun koord. ‘Renault is als een topgolfer. Het speelt nu al een tijdje op de toppen van zijn kunnen. En dat resulteert in een mooie score,’ zegt Kuijpers tegen EW.
‘Maar gezien de omvang en schaal van het bedrijf, kan het zich weinig misslagen veroorloven: één hole verpesten, kan de vooruitzichten snel doen versomberen.’
Verdere verdieping: Renault in 2025 en uitstel verbod verbrandingsmotoren
Bron: RenaultDe alom geprezen De Meo pleit voor uitstel van het Europese verbod op verbrandingsmotoren van 2035 naar 2040. Dat is ook in het belang van Duitse automerken.
Als voorzitter van de ACEA (European Automobile Manufacturers Association) vertegenwoordigt De Meo de belangen van Europese autoconstructeurs, inclusief Duitse merken.
Het komende jaar voor Renault
Voor 2025 verwacht Renault Group een operationele marge van meer dan 7 procent, ondanks de onzekerheid door nieuwe CO2-reguleringen in Europa (CAFE).
Ook verwacht de groep een vrije kasstroom van zo’n 2 miljard euro. Het dividendvoorstel bedraagt 2,20 euro per aandeel, een stijging van 19 procent ten opzichte van vorig jaar.
CEO De Meo zelf benadrukt de positieve effecten van de strategische transformatie van Renault Group. ‘We hebben een flexibeler, efficiënter en krachtiger bedrijf neergezet, en bereiden nu het volgende hoofdstuk voor om duurzame winstgevende groei te verwezenlijken,’ aldus De Meo in een persbericht.