Door tijdsdruk staat de kwaliteit van beleidsvorming onder druk, zegt de Raad van State. Om dit te verbeteren, geeft de raad goede adviezen: de Miljoenennota eerder indienen en het Belastingplan opknippen. Het kabinet doet er goed aan dit advies op te volgen, schrijft Nicolette van den Hout.
Nu is het zo dat in de tweede helft van april het kabinet (intern) beslist over de uitgavenkant van de begroting van komend jaar (bijvoorbeeld subsidies), en in hoofdlijnen over het financieel-economisch beleid. In augustus besluit het kabinet over de inkomstenkant (sociale premies en belastingen). En pas in september tijdens Prinsjesdag krijgen de Eerste en Tweede Kamer het pakket te zien.
Lees ook het commentaar van Carla Joosten: Graag serieus beleid en geen geldsmijterij
Grote tijdsdruk en samenhang ontbreekt
Dit systeem levert twee problemen op. Het eerste probleem is dat de inkomsten en uitgaven los van elkaar worden besproken, waardoor de samenhang ontbreekt.
Komt bij dat er een groot tijdspad zit tussen april en augustus, waardoor vaak ‘de nodige departementale, maatschappelijke en politieke druk ontstaat om toch nog tot iets extra’s te besluiten,’ aldus de raad. En ook dit is voor een integrale afweging niet goed.
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen