Premium Lock Eindelijk, eerlijke belasting voor platformeconomie

In Nederland verdienen Airbnb-verhuurders flink bij Foto: ANP

Digitale platforms, zoals Uber, zullen jaarlijks aan de Belastingdienst moeten doorgeven wie geld verdienen via hun site. Het wetsvoorstel daartoe is onlangs in consultatie gegaan. Hiermee wordt de belastingheffing weer eerlijker, schrijft Nicolette van den Hout.

Wie een aardig zakcentje bijverdient als taxichauffeur bij Uber, of door zijn of haar huis te verhuren via Airbnb, is al verplicht deze inkomsten op te geven bij de Belastingdienst. Maar de controle hiervan is lastig. Dit verstoort de concurrentie met traditionele bedrijven, vindt het kabinet.

Hoe groot is de concurrentie?

Aan de vraagkant maakten bijna drie op de vijf Nederlanders in 2019 gebruik van online-platforms, blijkt uit de laatste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Zo’n 8 procent bestelde weleens een taxi via een online-platform, 4 procent huurde op die manier iemand in voor klussen, en zo’n 20 procent boekte zo een accommodatie van een particulier. Airbnb is bijvoorbeeld groot in Amsterdam. Van alle overnachtingen in de hoofdstad in 2018 is 5 tot 10 procent via Airbnb geboekt, aldus het CBS. De vraag naar dit soort goederen en diensten is alleen maar verder toegenomen na het uitbreken van de coronacrisis.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock Er ging iets fout
Premium Lock Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw