De roep om in navolging van het minimumloon ook de AOW-uitkering eenmalig met 7,5 procent te verhogen, klinkt sympathiek. Toch moet het kabinet deze veel te kostbare stap niet zetten, schrijft Jeroen van Wensen.
Het minimumloon, zo blijkt uit het coalitieakkoord, gaat eenmalig met 7,5 procent omhoog. Maar aan de AOW – die van oudsher is gekoppeld aan het minimumloon – gaat die eenmalige stijging deze keer voorbij. Alleen gepensioneerden met een kale AOW, of een AOW met klein aanvullend pensioen, kunnen extra geld tegemoetzien.
Beschaafde geldsmijterij
Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.
Die ontkoppeling zorgt voor veel opgewonden reacties. De roep om ook de AOW met 7,5 procent te verhogen, klinkt alom. Toch worden daarvoor weinig steekhoudende argumenten ingebracht.
De afgelopen week vielen drie argumenten te ontwaren. Met op de eerste plaats het geldsmijt-argument: ‘Ik vind het unfair om met miljarden te smijten en tegelijk AOW’ers met een steeds leger wordende portemonnee achter te laten,’ zei bijvoorbeeld PvdA-voorvrouw Lilianne Ploumen tegen de NOS.
Haar kritiek op geldsmijterij is terecht (dat zou de PvdA zelf natuurlijk nooit doen), maar minder terecht is het dat Ploumen dat argument gebruikt om dan ook maar met AOW-geld te smijten.
Geschiedenis
Het tweede argument is van historische aard. In 1980 werd de koppeling tussen loon en AOW ingevoerd, dus waarom die nu verlaten? ‘Dat noem ik onbeschaafd,’ zei FNV-voorzitter Tuur Elzinga in gesprek met zijn eigen vakbond.
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen