De inflatie is torenhoog, terwijl de economie zwaar lijdt onder de energieschok. Dus moet de Europese Centrale Bank de rente versneld verhogen, of juist niet? Een lastige keus, schrijft Jeroen van Wensen, maar voor de geloofwaardigheid zou de bank op de monetaire rem moeten trappen.
De inflatie in het eurogebied kwam in maart uit op 7,5 procent, die in Nederland volgens de Europese definitie op 11,9 procent. Hoge prijzen voor energie en voedsel zijn de grote boosdoeners. Gecorrigeerd voor die twee categorieën, komt de inflatie uit op iets boven de 3 procent in het eurogebied.
Centrale bank moet sturen op 2 procent inflatie
Dat is nog altijd flink meer dan 2 procent, het inflatiepercentage dat de Europese Centrale Bank (ECB) als doelstelling voor de middellange termijn aanhoudt. Maar moet de bank daarom ingrijpen, en de rente verhogen? Dat is een bijzonder lastig te beantwoorden vraag.
Hoogleraar economie Lex Hoogduin vindt dat de ECB veel te lang een te ruim monetair beleid heeft gevoerd (tekst loopt door onder de tweet).
Je kunt de ECB niet verwijten dat er een pandemie uitbrak en een oorlog in Oekraïne, maar wel dat te lang een veel te ruim monetair beleid is en wordt gevoerd. Het beleid was en is roekeloos. Nog steeds stimuleert de ECB de inflatie en dat wil ze blijven doen tot Q3. #behindcurve
— lex hoogduin (@lexhoogduin) April 1, 2022
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Als de Europese Centrale Bank de rente verhoogt, dan remt dat de economische groei, wat een neerwaartse druk zet op de prijzen, waardoor de inflatie daalt. Maar dat remmen van de groei is nou juist op dit moment een hoofdpijnpunt, want de economische groei remt ‘zichzelf’ ook al.
Economie tal van vlakken in het gedrang
Productieketens vertonen grote gebreken als gevolg van de coronacrisis en de oorlog in Oekraïne. Consumenten zien dat hun vermogen en lonen worden uitgehold door de inflatie. En door de mix van onheilspellende berichten en hogere prijzen, zakt het consumentenvertrouwen snel in.
Als de Europese Centrale Bank dan nog eens extra op de rem staat, dan zou achteraf kunnen blijken dat de bank onnodig een economische crisis heeft veroorzaakt. Aan de andere kant ondergraaft een centrale bank die niets onderneemt in tijden van torenhoge inflatie zijn eigen geloofwaardigheid. En dat kan ook niet.
Lees ook het spraakmakende omslagverhaal terugOud-minister Hoogervorst: ‘Vertrek uit de eurozone mag geen taboe zijn.’
Dus rente omhoog
Volgende week donderdag 14 april maakt de Europese Centrale Bank bekend hoe het monetaire beleid er de komende tijd uitziet. Bij een historisch hoge inflatie hoort actie van de Europese Centrale Bank, vandaar dat de bankiers uit Frankfurt weinig anders kunnen doen dan de rente te verhogen, door het monetaire beleid verder te verkrappen. Bijvoorbeeld met een versnelde afbouw van het opkoopprogramma.
Wees daarom voorbereid op nog sneller stijgende hypotheekrentes, en een harder afkoelende huizenmarkt.
ING-econoom Bert Colijn legt uit dat hogere inflatie in de eurozone vooral komt door de energiemix.
Zie dit veel terugkomen, de vraag waarom niet-euro landen hele lage inflatie hebben en dat onze hoge inflatie dus door de ECB moet komen. Omdat de hoge inflatie voornamelijk door energieprijzen komt, ligt het antwoord vooral in de energiemix. Veel landen met hydro bijvoorbeeld… https://t.co/fxlq18djv9 pic.twitter.com/dnfiac58qZ
— Bert Colijn (@BertColijn) April 2, 2022
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."