Hoe gevaarlijk is de gascrisis? Net als bij de bankencrisis weet niemand hoe stabiel het industrie- en energiesysteem is.
De stapel rapporten over de gevolgen van de gascrisis wordt steeds groter. Of eigenlijk: de twee stapels. Eén stevige stapel is te maken met geruststellende rapporten dat het allemaal wel losloopt, zoals die van Gasunie en De Nederlandsche Bank (DNB). Een even indrukwekkende stapel is te maken met verontrustende rapporten van onder meer het Internationaal Energieagentschap (IEA). Op wie moet je vertrouwen?
Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.
Belangrijk om je te realiseren is dat veel van de rapportopstellers maar een beperkte blik hebben. DNB heeft als taak de bankensector gezond te houden, dus die kijkt of energieslurpende industrieconcerns hun bankleningen nog kunnen terugbetalen. Gasunie is verantwoordelijk voor pijpleidingen – hoeveel gas kán daar doorheen stromen? Of dat gas ook zál stromen, is niet hun expertise.
Daarmee ontbreekt vaak een totaalplaatje. Dat is ook niet zo gek, want niemand heeft zicht daarop. Net als ten tijde van de bankencrisis, toen vrijwel niemand doorhad hoe fragiel alle onderlinge banden tussen de banken waren. Net zo min is er nu zicht op wie van wie afhankelijk is in de industrie.
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen