De overheid moet minder willen doen, zeggen de Sociaal-Economische Raad en de Belastingdienst deze maand. En gelijk hebben ze, schrijft Jeroen van Wensen.
Zorg, defensie, onderwijs, politie. Elke publieke en semipublieke sector kampt met een chronisch gebrek aan personeel, wat een zware wissel trekt op de taken die de overheid moet uitvoeren. Met als angstaanjagend voorbeeld het leger, dat door 9.000 onvervulde militaire vacatures niet in staat is om het Nederlandse grondgebied te beschermen.
Beter management, meer digitalisering en minder doen
De Sociaal-Economische Raad (SER) komt in een deze maand verschenen advies met oplossingen. Beter management, meer digitalisering en ook minder willen doen. Sta als gemeente vaker vergunningvrij bouwen toe, want dat scheelt werk en personeel. En zo schetst het overlegorgaan van werkgevers en werknemers meer oplossingen voor de overbelaste overheid (het advies vindt u hier).
Ook de Belastingdienst kwam deze maand met het verzoek om minder regels. Eerst moet de verouderde ICT op orde worden gebracht, anders loopt de inning van belastingen gevaar. De komende drie jaar kan de fiscus daardoor geen nieuwe ingewikkelde wetswijzigingen aan (goed ICT-personeel is onvindbaar).
Geen btw-verlaging bijvoorbeeld
Voor Den Haag is de roep van de fiscus een mooie stok achter de deur om geen onnodige fiscale maatregelen te nemen. Gewoon wat minder doen, precies zoals de SER adviseert. Blaas om te beginnen het plan af om de btw op groente en fruit te verlagen naar 0 procent. Leo Stevens legt komende week in EW uit waarom dat de overbelaste rechters veel werk gaat schelen.
Het is voor Den Haag een eenvoudige oefening, maar ook die baren kunst.
Lees het essay van Leo Stevens: geen btw op groente en fruit is onzinnig