Als de huidige prijsontwikkeling zich voortzet, dan zouden de prijzen van de boodschappen en vele andere producten aan het eind van dit jaar best eens kunnen dalen, schrijft Jeroen van Wensen.
Negatieve inflatie, of deflatie, ligt op de loer, legde hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het Centraal Bureau voor de Statistiek deze week uit op sociale media.
Het zijn cijfers die hopelijk een einde maken aan overtrokken reacties van overheid (prijsplafond energie) en vakbonden (looneis van 14 procent) op de inflatie. En van bedrijven die onder de vlag van ‘gestegen kosten’ hun winsten opschroeven.
In maart daalde de inflatie sterk, van 8,0 naar 4,4 procent. Oorzaak zijn de energieprijzen: die stegen enorm in maart 2022, maar daalden nu iets. Als deze trend doorzet, zou de inflatie later dit jaar zomaar negatief kunnen worden. pic.twitter.com/4LrvhoZ31w
— Peter Hein van Mulligen (@phvmulligen) March 31, 2023
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Maar eerst de cijfers
Afgelopen september kwam de inflatie nog uit op dik 14 procent, nadat de energieprijzen verdubbelden ten opzichte van een jaar eerder. Het leidde tot het prijsplafond voor de energierekening. Afgelopen maand lag de inflatie nog op 4,4 procent, als gevolg van energieprijzen die met 28 procent zijn gedaald ten opzichte van het jaar ervoor.
Nederland en de Europese Unie importeren veel gas en olie. Dalende energieprijzen betekenen goed nieuws, stijgende prijzen slecht nieuws: Nederlanders en andere inwoners van de Europese Unie worden daardoor automatisch armer, want er gaat eenvoudigweg meer geld naar het buitenland voor dezelfde hoeveelheid geïmporteerde energie.
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen