Premium Lock Waarom Nederland zijn industrie moet koesteren

Groningse Eemshaven is samen met Delfzijl één van de vijf belangrijkste industriële clusters van Nederland. Foto: Mischa Keijser

Nederland herontdekt zijn industrie als bron van welvaart en zelfredzaamheid. Toch moet alles op de schop. Gaat dat wel goed?

De industriële teloorgang van Nederland leek een gegeven. Iets waar we niets aan konden doen. Iconen van het bedrijfsleven als Unilever en Philips sloten fabriek na fabriek. Prodent-tandpasta uit Amersfoort? Andrélon-shampoo uit Bodegraven? Verleden tijd. De productie verdween naar elders in Europa. Wat resteerde van Unilever in Nederland waren een paar kantoorpanden, een ijsjesfabriek en een onderzoekscentrum.

Ook Philips ging dat pad op. Het leek zo logisch: het was nu eenmaal goedkoper om in Azië televisies te maken, en lampen. Nederland zou zich gaan omvormen tot een diensteneconomie. Dat paste goed bij een dichtbevolkt land met een steeds hoger opgeleide bevolking. Een accountant kan met zijn opgebouwde kennis meer verdienen dan een fabrieksarbeider. 

Maar niet iedereen had het briefje gekregen dat industrie ‘uit’ was. Dus bleef Verkade gewoon koekjes bakken in Zaandam en maakte vrachtwagenbouwer DAF na zijn faillissement een doorstart. En familiebedrijf VDL nam de ‘Philips Machinefabrieken’ over en werd zo een belangrijke toeleverancier van chipmachinebouwer ASML. Het Veldhovense ASML is met een beurswaarde van ruim 200 miljard euro verreweg het meest waardevolle bedrijf van het land. Het geldt als hightech, maar draait toch vooral om machinebouw. Industrie dus.

De Nederlandse industrie heeft zich in de loop der jaren voornamelijk geconcentreerd in vijf clusters langs de kust en in Limburg rond het oude DSM-terrein (zie ‘Aan het water’).

Al met al is de industrie goed voor 737.000 voltijdsbanen, stelde TNO in een recent rapport: bijna één op de tien banen in het land. De maakindustrie is daarmee goed voor 12 procent van de Nederlandse economie.

In de industrie zit veel meer groeikracht dan in andere sectoren

Premium Lock

Laden…

Premium Lock Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock Er ging iets fout
Premium Lock Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw