Veel jongeren uit Generatie Z, geboren rond 2000, spreken zelf liever van de ‘pechgeneratie’. Op veel vlakken zijn zij inderdaad benadeeld ten opzichte van de millennials, Generatie X en boomers. Maar vettere jaren lijken zich aan te dienen, schrijft Ruud Deijkers.
De kwetsbare levensfase waarin ‘Gen Z’ zich bevindt, viel in 2020 samen met een periode van nieuwe onzekerheden. Gedwongen lockdowns, beeldschermlessen en het wegvallen van een sociaal leven gaven een mentale dreun.
Ook voelde het voor veel studerenden pesterig dat zij geen basisbeurs kregen, maar hun oudere broers en zussen wél. De lijst kan worden aangevuld met veel meer narigheden, zoals prestatiedruk, (angst voor) klimaatverandering, drugsgebruik, game- en smartphoneverslaving en een onbereikbare huizenmarkt.
Gelukkig lijken nu eindelijk vettere jaren aangebroken. Zo keert komend collegejaar de basisbeurs terug. Het grootste deel van een studie wordt al met gemeenschapsgeld gefinancierd, maar studenten krijgen dan ook weer geld op hun rekening gestort voor levensonderhoud en bijkomende studiekosten.
Effect overheidsmaatregelen
En terwijl nog een enkele protestjongere meer bereikbare koophuizen eist, zijn leeftijdsgenoten volop aan het bieden. In de vier grootste steden is 58 procent van de huizenkopers starter, blijkt uit onderzoek door EW en het Kadaster. Ruim de helft van hen koopt een huis zonder partner.
Net als andere potentiële kopers hebben starters last van hoge rentepercentages over hun hypotheek. Maar jonge starters kunnen wel profiteren van vrijstelling van overdrachtsbelasting. Het effect is zichtbaar in de cijfers: vanaf 2021, toen de regeling werd ingevoerd, nam onder kopers het aandeel starters sterk toe (zie de grafiek hieronder).
Starters hebben bovendien weinig meer te duchten van concurrentie van beleggers. Die doen, vanwege de dreiging van strengere verhuurregels, hun pandjes van de hand en azen niet op nieuw vastgoed. De (particuliere) belegger maakt gedwongen plaats voor jongeren.
De tijd van tobben is straks hopelijk voorbij. Gen Z, grijp je kans.