Op verzoek van diverse milieuorganisaties ligt Europa’s meest milieuvriendelijke gaswinningsproject boven Schiermonnikoog stil. Ruim 14 miljard kubieke meter gas blijft in de bodem zitten. Die kubieke meters moeten dan per schip worden geïmporteerd. Dat is slechter voor natuur en milieu en de leveringszekerheid van energie neemt af, schrijft Jeroen van Wensen.
Op verzoek van Nederlandse en Duitse milieuorganisaties zette de rechter vorige week een voorlopige streep door de voorbereidingen op de productie van aardgas uit veld N05-A. Dat veld ligt 20 kilometer boven Schiermonnikoog, gedeeltelijk onder het Nederlandse en Duitse deel van de Noordzee.
Ook hier gooit stikstof roet in het eten. Bij de verlening van de vergunning is gebruikgemaakt van de zogenoemde bouwvrijstelling, die bepaalt dat stikstofuitstoot bij de bouw van een project mag worden genegeerd. Maar de Raad van State heeft die vrijstelling afgelopen november afgeschoten, in de zogeheten Porthos-uitspraak.
Vollenbroek legt weer een project stil
Dit najaar buigt de rechter zich in een vervolgprocedure over gasveld N05-A. Tot die tijd ligt Europa’s meest innovatieve en meest milieuvriendelijke gaswinningsproject stil. De milieuorganisaties, met MOB van milieu-activist Johan Vollenbroek als voortrekker, hopen zelfs op afstel. In dat geval blijft zo’n 14 miljard kubieke meter gas (met nog zo’n 50 miljard kubieke meter gas in aanpalende velden) in de bodem zitten.
Die kubieke meters zullen dan per schip moeten worden geïmporteerd uit het Midden-Oosten en de Verenigde Staten. Dat is niet alleen veel slechter voor natuur en milieu, de leveringszekerheid van energie neemt af en Nederlandse en Duitse burgers maken nodeloos miljarden euro’s over naar het buitenland. Hopelijk weegt de rechter in het najaar ieders belangen af.