Meer dan honderd zinloze fiscale douceurtjes zouden zo snel mogelijk uit het belastingstelsel moeten verdwijnen. Helaas helpt de demissionaire status van het kabinet daar niet bij, schrijft Jeroen van Wensen.
De hypotheekrenteaftrek in de inkomstenbelasting, de vrijstelling in de motorrijtuigenbelasting voor taxichauffeurs en het verlaagde tarief voor accijnzen voor kleine bierbrouwerijen. Het zijn drie voorbeelden van de vele belastingvoordelen die volgens het ministerie van Financiën zinloos zijn, peperduur, te ingewikkeld of alle drie.
Meer dan honderd regelingen met belastingvoordelen
Begin juli openbaarde het ministerie een onderzoek naar 116 van deze zogenoemde fiscale regelingen, die jaarlijks goed zijn voor een derving aan belastinginkomsten van zo’n 150 miljard euro. Aftrekpost, vrijstelling en verlaagd tarief zijn gunstig voor degenen die er recht op hebben. Tegelijk moeten andere belastingtarieven omhoog om het gemis aan inkomsten op te vangen.
Dat hoeft geen probleem te zijn als een fiscale regeling op een efficiënte manier bijdraagt aan het nuttige doel waarvoor zij is ingevoerd. Helaas weten slechts elf fiscale regelingen hun beoogde doel aantoonbaar op niet te dure en ingewikkelde wijze te bereiken. Een voorbeeld is de loonsubsidie voor bedrijven die technologisch onderzoek doen. Die fiscale steun in de rug leidt tot meer hoogtechnologische bedrijvigheid.
Bij de andere meer dan honderd fiscale regelingen ligt de zaak anders. Soms valt het voordeel niet aan te tonen. Vaker zijn regelingen erg duur, wordt het beoogde doel er niet mee bereikt of zijn ze lastig om uit te voeren door fiscus en belastingplichtige.
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen