Zelfscan moet en zal slagen, maar caissière was zo slecht nog niet

22 juli 2024Leestijd: 1 minuut
Beeld: Richard Brocken/HH/ANP

Supermarkten tuigen een heel circus op om succes te maken van de zelfscankassa. Maar dan was die ouderwetse caissière zo slecht nog niet, schrijft Lotte Elbrink.

Waar Jumbo een halfjaar geleden klaagde dat er te veel werd gejat bij de zelfscan, verkondigt de supermarktketen nu dat er minder diefstallen zijn. Het bedrijf nam verschillende maatregelen om dat voor elkaar te krijgen. Extra camera’s houden klanten in de gaten en slimme technologie moet dieven, of klanten die iets vergeten te scannen, ontmaskeren. Bovendien staan er in sommige filialen meer beveiligers en medewerkers bij de kassa’s.

En er kwam zelfs een ‘winwiel’, waar klanten aan mogen draaien na zo’n vervelende steekproef. Als goedmakertje kunnen ze dan een pak koekjes of zak appels winnen. Tenminste, als ze succesvol door de steekproef komen. Jumbo wil het zo ‘luchtig en leuk houden.’ En klanten zijn er volgens de topman erg enthousiast over.

Caissière zo slecht nog niet

De supermarkt tuigt een heel circus op om de zelfscan te laten slagen. Dan was die ouderwetse caissière zo slecht nog niet. Bovendien zijn mensen sociale wezens: ze jatten minder snel als ze contact hebben met anderen.

Volgens de Jumbo-topman moeten alle maatregelen vooral een veilige omgeving creëren voor klanten en medewerkers. Zou het inderdaad om de veiligheid gaan, of vooral om de winst?