Achterhaalde informatie, zo klagen veel van de verpleeghuizen die volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) bij de zwakste van Nederland behoren. Sluiting behoort tot de mogelijkheden, dreigt staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA).
Van Rijn maakte dinsdagavond een lijst met elf instellingen openbaar, waar de verpleeghuiszorg dermate slecht is dat ingrijpen noodzakelijk is. Verschillende partijen in de Tweede Kamer hadden aangedrongen op zo’n lijst.
Misstanden
Uit onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg blijkt dat veel misgaat bij verpleeghuizen. Een derde van de 150 verpleeghuizen die onder verscherp toezicht staan, lieten kwaliteit en veiligheid van de zorg versloffen en wisten geen of te weinig verbetering te tonen. Zo blijkt dat in 60 van de 150 instellingen het personeel geen tweede controle uitvoert bij toediening van medicatie. Protocollen en richtlijnen worden in veertig procent van de instellingen genegeerd.
De elf instellingen die nu op de lijst van Van Rijn staan, leveren een wanprestatie. Die instellingen hebben vaak meerdere vestigingen, die presteren dus niet allemaal onder de maat. Maandag noemde de staatssecretaris de situatie in veel verpleeghuizen ‘onacceptabel’. Sluiting van de betreffende locaties behoort tot de mogelijkheden.
Achterhaald
De instellingen reageren veelal boos op het uitkomen van de lijst. Stichting IJsselheem (Kampen) overweegt stappen te nemen tegen de Inspectie, omdat het naar eigen zeggen de kwaliteit van de zorg de afgelopen tijd sterk heeft verbeterd.
Ook Zorgroep Groningen klaagt: volgens hen zou een laatste bezoek van de inspectie niet zijn meegenomen in het eindresultaat, terwijl de situatie toen veel beter was. Op de website van Zorggroep Florence (Den Haag) staat dat ‘in tegenstelling tot wat het rapport meldt, we aan alle eisen van de Inspectie voldoen’.
Stichting Humanitas, 32 locaties in de regio Rotterdam, geeft wel toe dat er dingen fout gaan bij een aantal van hun verpleeghuizen. Zo werkt er relatief weinig geschoold personeel bij de stichting en verloopt het uitdelen van medicatie niet altijd netjes.