Premium Lock Waar was die strenge PFAS-norm voor nodig?

Graafwerkzaamheden op de Tweede Maasvlakte (Foto: ANP)

De strenge normen voor chemische stoffen in de bodem leggen een complete sector lam. Het kabinet wil de grenswaarde, waarop het zelf aandrong, snel oprekken, zodat baggeraars, grondverzetters en bouwers weer aan de slag kunnen.

De problemen met PFAS lijken sterk op de stikstofcrisis. Enge stofjes in het milieu, boeren en bouwers zijn de sigaar, de overheid probeert met lapmiddelen (zoals het Programma Aanpak Stikstof, PAS) de boel zo goed en zo kwaad als het kan draaiende te houden. Maar er zijn ook cruciale verschillen.

Wat is PFAS?

De afkorting PFAS staat voor poly- en perfluoralkylstoffen. Deze stofgroep bestaat uit ruim 6.000 stoffen. Hiertoe behoren onder meer de stoffen perfluoroctaanzuur (PFOA), perfluoroctaansulfonaat (PFOS) en HFPO-DA (GenX). Het zijn stoffen die de mens maakt omdat ze nuttige eigenschappen hebben: zo zijn ze brandwerend of waterafstotend, wat heel handig is bij het maken van anti-aanbakpannen of regenjassen.

Zijn PFAS  schadelijk?

Minder handig is dat deze stoffen – als ze in hoge concentraties voorkomen – schadelijk voor de gezondheid kunnen zijn. Als ze in het lichaam terechtkomen, kunnen ze het risico op kanker vergroten, of de voortplanting belemmeren. Dat risico is des te groter omdat de stoffen nauwelijks afbreekbaar zijn. Zitten ze eenmaal in de bodem of het grondwater, dan blijven ze daar heel lang zitten.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock Er ging iets fout
Premium Lock Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw