Traditiegetrouw vergelijkt EW in januari in Beste scholen alle middelbare scholen. Leerlingen uit groep 8 gaan in deze tijd namelijk op zoek naar een school en in maart moeten zij hun keuze hebben gemaakt. Oriënteren op de scholenmarkt vraagt normaal gesproken al heel wat tijd en energie, vooral in regio’s met een groot en divers aanbod, maar dit jaar is het extra lastig door de coronamaatregelen. Hoe kies je een school vanuit huis?
Beste scholen 2021
Vergelijk op ewmagazine.nl/ bestescholen2021 3.082 afdelingen van 1.252 schoolvestigingen met vwo, havo en vmbo:
> Beoordeling van resultaten
> Denominatie en onderwijsvisie
> Aanwezigheid gymnasium
> Tweetalig onderwijs
> Certificaat voor Engelse taal
> Excellente scholen
> Technasia
> Tips en achtergrondartikelen
> Uitgebreide toelichting
EW helpt leerlingen en ouders allereerst op weg door in kaart te brengen welke scholen met vmbo, havo en vwo (inclusief gymnasium) er in de buurt zijn en hoe die ten opzichte van elkaar presteren.
Daarvoor berekende EW oordelen op basis van de onderwijsresultaten die afkomstig zijn van de Inspectie van het Onderwijs. De cijfers van dit jaar hebben betrekking op de periode van 2016 tot en met 2019, dus voordat de centraal examens werden afgelast.
Naast de beoordelingen is op ewmagazine.nl/bestescholen2021 per schoolafdeling – in totaal 3.082 – informatie te vinden over onder meer de onderwijsvisie, de aanwezigheid van een gymnasium, technasium en de mogelijkheid om een certificaat voor de Engelse taal te halen. Ook staan er linkjes naar de websites van de scholen.
Winnaars
EW’s Beste scholen 2021 is geen ranglijst, maar er zijn wel winnaars: 37 scholen mogen zich met in totaal 48 afdelingen superschool noemen omdat de docenten er daar in slagen om de leerlingen zonder zittenblijven of afstroom naar een lager onderwijsniveau en bovendien met hoge examencijfers te laten slagen.
Het Merletcollege in Mill en De Triade in Edam vallen op omdat zij super scoren op alle drie de leerwegen van het vmbo. De Joodse scholengemeenschap Maimonides in Amsterdam, scholengemeenschap Pieter Zandt in Kampen en het Calvijn College in Goes behoren zowel met havo als vwo tot de beste. Bekijk hieronder het overzicht van de superscholen van 2021.
Superscholen
Minste zittenblijvers en hoogste examencijfers. De blauw gekleurde scholen scoorden op alle vier onderdelen het hoogste. Voor de andere scholen geldt: op drie onderdelen.
-
VWO
School Plaats Joodse SG Maimonides Amsterdam Calvijn College Goes SG Pieter Zandt Kampen Stichtse Vrije School Zeist
-
HAVO
School Plaats Joodse SG Maimonides Amsterdam Calvijn College Goes Mendelcollege Haarlem SG Pieter Zandt Kampen Van Lodensteincollege Kesteren Greijdanus College Meppel
-
VMBO-GT
School Plaats Staring College (B) Borculo Gomarus College Drachten Atlas College, SG De Triade Edam Calvijn College, Stationspark Goes Greijdanus College Hardenberg Citaverde College Hegelsom Gomarus College Leeuwarden Driestar College, Rehoboth Lekkerkerk Greijdanus College Meppel Merletcollege Mill Agnieten College Nieuwleusen Calvijn College Tholen Almende College, Wesenthorst Ulft X11 Media en vormgeving Utrecht RSG Slingerbos Levant, Levant Zeewolde Gomarus College Zuidhorn
-
VMBO-K
School Plaats Focus Beroepsacademie Barendrecht Metameer, Jenaplan Boxmeer Boxmeer Almere College – Het Perron Dronten Ichthus College, Het Perron Dronten Atlas College, SG De Triade Edam SG Sint Ursula Heythuysen Ichthus College, VIA Kampen Merletcollege Mill Kempenhorst College Oirschot Het Bouwens van der Boije College Panningen Het Hogeland College (verhuisd naar Winsum) Wehe-Den Hoorn
-
VMBO-B
School Plaats Melanchthon Berkroden Berkel en Rodenrijs Metameer, Jenaplan Boxmeer Boxmeer CSG Broeckland College Breukelen Nordwin College, VMBO-groen Buitenpost Almere College – Het Perron Dronten Atlas College, SG De Triade Edam SG Sint Ursula Heythuysen Merletcollege Mill Clusius College Purmerend OSG Singelland Surhuisterveen Maurick College Vught
Op ewmagazine.nl/bestescholen2021 kunnen alle afdelingen in de eigen regio – op basis van de eigen postcode – met elkaar worden vergeleken. Daar is ook een overzicht te vinden van de winnaars per provincie. Opvallend resultaat: alleen in Noord-Holland zijn de winnaars allemaal superscholen.
Mildere beoordeling
Een vergelijking op basis van onderwijsresultaten is een indicator voor de prestaties van de docenten, zo is de gedachte. Oftewel: waar halen die het beste uit hun leerlingen?
De Inspectie weegt de onderwijsresultaten voor het eigen oordeel op basis van kenmerken van de leerlingenpopulatie, zoals het aandeel leerlingen afkomstig uit probleemwijken. Scholen met veel van deze leerlingen worden milder beoordeeld omdat het voor de docenten lastiger is om hen naar het diploma te begeleiden.
EW laat deze kenmerken bewust buiten beschouwing in de eigen berekening, omdat er bij de aanmelding voor een vervolgopleiding of tijdens een sollicitatie ook niet wordt gecorrigeerd voor achtergrondkenmerken. In Beste scholen telt zogezegd de ‘civiele waarde’ van de diploma’s. De oordelen van de Inspectie staan wel vermeld in de schoolrapporten.
Meer dan cijfers
De cijfers over onderwijsresultaten zijn belangrijk, maar in de keuze voor een middelbare school wegen natuurlijk veel meer zaken mee. Naar welke school gaat een oudere broer of zus, of vrienden uit de klas? Werken leerlingen op een school vooral zelfstandig en bepalen zij er hun eigen tempo of wordt er bijvoorbeeld vooral klassikaal en in groepjes gewerkt? Zijn de docenten voldoende bevoegd, bekwaam en bereikbaar? En erg belangrijk: hoe is de sfeer op een school?
Normaal gesproken gooien de scholen in januari en februari hun deuren open voor snuffelende basisschoolleerlingen en hun ouders die zoveel mogelijk informatie proberen te vergaren, maar door de coronamaatregelen zijn de open dagen op locatie grotendeels afgelast.
Veel scholen hebben innovatieve oplossingen bedacht om de schoolkiezers te bereiken. Op ewmagazine.nl/bestescholen2021 staat uitgelegd hoe je in vijf stappen een school kiest – van het basisschooladvies tot aan de aanmelding. En ook staan er handige tips voor het vinden van een school tijdens de pandemie, onder meer met betrekking tot het sociale leven van de pubers en de rol van de centrale eindtoets bij de schoolkeuze: die toets is belangrijker dan andere jaren.
Hoe zijn de scholen beoordeeld?
Van superschool tot onvoldoende