Hackers hoeven net als terroristen na talloze pogingen maar één keer succes te boeken. De verdedigers daarentegen mogen niet één keer falen. Het Westen zoekt naar afschrikking, maar hoe? Preventief aanvallen? In Den Haag praten teveel instanties over cyberverdediging en heerst twijfel over wie het voortouw moet nemen: defensie of de geheime diensten.
In februari drong een hacker de computers binnen van de watervoorziening in de stad Oldsmar in Florida. Hij manipuleerde het gehalte sodium hydroxide in de bassins: in plaats van 100 op de 1 miljoen deeltjes, verhoogde hij dit naar 11.100 per 1 miljoen deeltjes. Sodium hydroxide, ook wel ‘bijtende soda’, kan in hoge concentraties brandwonden en blindheid veroorzaken. Een oplettende manager greep in. Anders waren enkele dagen later de eerste zwaargewonde burgers met loeiende sirenes naar ziekenhuizen gebracht en waren 332 miljoen Amerikanen doodsbang geworden voor wat er thuis uit hun kraan komt.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Enkele jaren geleden kregen de Nederlandse autoriteiten een grote schok. Russische hackers zaten in de computers van Rijkswaterstaat. Stel dat ze in een stormnacht de besturing van de Maeslantkering zouden manipuleren. De hele Randstad zou metersdiep onderlopen. Totale chaos.
De Britse inlichtingendiensten meldden vorig jaar ‘agressieve operaties’ van Russische onderzeeboten in de buurt van communicatiekabels op de bodem van de Atlantische Oceaan. Via deze verbinding loopt 90 procent van het wereldwijde internetverkeer. Londen besloot tot de aanschaf van een extra schip voor de Royal Navy die met behulp van onderwaterdrones gaat surveilleren.
Luister ook de podcast met Eric Vrijsen over dit onderwerp (tekst gaat hieronder verder):
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Op 27 juni 2017 leek Oekraïne compleet verlamd. Het virus NotPetya begon zijn opmars in een Oekraïens boekhoudprogramma en legde in razend tempo alles plat. Spoorwegbeveiliging, geldautomaten, tv-stations – alles lag eruit. Het duurde niet lang of ook in andere landen manifesteerde het virus zich. Van ziekenhuizen in Denver tot een koekjesfabriek in Tasmanië. Van de stralingsmeters in Tsjernobyl tot de rederij Maersk in de Rotterdamse haven. Overal sprongen schermen op zwart. Pas na een paar uur kon de digitale tsunami worden afgeslagen en werden Russische digitale vingerafdrukken op de aanval aangetroffen. Wereldwijd was er maandenlang schade, die in de miljarden euro’s liep.
Sinds 2007 bemoeit de NAVO zich met cyber
De eerste Joe Biden, Donald Trump, grootscheepse digitale aanval uit Rusland trof Estland, in 2007. De NAVO sloeg alarm. Het militaire bondgenootschap bemoeide zich voortaan ook met cyber defence.
Vijf jaar later verkondigde de NAVO dat het befaamde artikel 5 uit het Noord-Atlantische verdrag – een aanval op één is een aanval op allen – voortaan ook sloeg op de activiteiten van hackers uit Rusland of China. Maar die harde taal haalde niets uit. De digitale aanvallen gingen door.
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen