Schaarste aan grond om de wereld te kunnen voeden, leidt tot slimme oplossingen. Op bezoek bij een ‘voedselflat’ waar robots boer zijn.
Eén, twee, drie… De bakken met gewassen stapelen zich op. In de ene rij staat basilicum, in de andere koriander. Vier, vijf, zes… Met negen verdiepingen (samen 12 meter hoog) is de vertical farm van Future Crops één van de hoogste ter wereld. Per jaar teelt dit agri-techbedrijf 85 ton aan producten.
Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.
Als die 85 ton van het open veld moet komen, zijn er vele hectares meer voor nodig, terwijl die in het dichtbevolkte Nederland schaars zijn. Bijna één miljoen woningen moeten erbij tot 2030, beleidsmakers azen op de landbouwgrond. Intussen groeit de (wereld)bevolking: allemaal monden om te voeden.
Dan maar de hoogte in. Het lijkt zo logisch, maar je moet er maar opkomen. Operationeel directeur Gio Curiel (43) vertelt over de beginjaren van Future Crops. In 2016 besloot de Amerikaanse familie Lerman, groot geworden in staal, te investeren in verticale landbouw. Nadat het geld was gevonden, begon de zoektocht naar een geschikte locatie. Het werd Poeldijk, in het Westland. ‘Dat is handig qua toeleveranciers,’ zegt Curiel.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen