Premium Lock Beste Tech-idee: van plan naar praktijk

Fotonische chips hebben geen warmteprobleem

Samen met EW organiseert KIJK Magazine voor de zevende keer op rij de verkiezing van het Beste Tech-idee. Maar eerst: hoe verging het de winnaars uit eerdere edities?

I. Koele chips

Series streamen, mails versturen, online shoppen: we gebruiken internet voor álles – en daardoor groeit de hoeveelheid dataverkeer jaarlijks. Bij de overdracht van data spelen elektronische chips een grote rol. Die hebben als nadeel dat ze met elektriciteit werken, waarbij je altijd energie verliest in de vorm van warmte. Fotonische chips, waarin lichtdeeltjes informatie overbrengen, zijn een goed alternatief. Fotonen ondervinden namelijk geen weerstand en dus ontstaat er geen warmte.

Lees meer over de vorige editie van het Beste Tech-idee: Innovatie uit Nederland: slimme oplossingen voor actuele vraagstukken

Om fotonen over de chip te schieten, is een lichtbron nodig, een geïntegreerde laser. Silicium, het belangrijkste materiaal waarvan chips zijn gemaakt, kan normaal gesproken geen licht uitzenden. Maar het is Erik Bakkers, nanofysicus aan de TU Eindhoven, gelukt een legering met germanium te maken die in een zeshoekige kristalstructuur wél licht uitzendt.

Hiervoor ontvingen Bakkers en zijn team in 2020 de juryprijs van KIJK. Bakkers: ‘Op dezelfde dag kregen we ook te horen dat het wetenschapsblad Physics World onze ontdekking had uitgeroepen tot doorbraak van het jaar.’ De wetenschappers kwamen daarmee in het rijtje van de eerste foto van een zwart gat (2019), de eerste detectie van zwaartekrachtgolven (2017) en de vondst van het higgsdeeltje (2012). ‘Een ontzettende eer. Als ik een presentatie geef over wat onze groep doet, zet ik altijd beide prijzen in de slides. Op internationaal niveau is de award van Physics World bekender, maar als ik in Nederland presenteer, krijg ik veel leuke reacties op de KIJK-prijs. Stiekem is die ook mijn favoriet, want ik was vroeger een groot fan.’

Fotonische chips hebben geen warmteprobleem
Premium Lock

Laden…

Premium Lock Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock Er ging iets fout
Premium Lock Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw