40 procent eerstejaarsstudenten is buitenlands, ruim de helft vertrekt snel

29 september 2022Leestijd: 3 minuten

Een recordaantal buitenlanders studeerde afgelopen jaar in Nederland. Er stonden 115.068 buitenlandse voltijdstudenten ingeschreven bij Nederlandse hogescholen en universiteiten, zo blijkt uit gegevens van de ­Nederlandse organisatie voor internationalisering in onderwijs (Nuffic). Van de eerstejaars studenten aan universiteiten was 40 procent buitenlands. EW Beste studies 2022 zet belangrijke feiten over internationalisering in het onderwijs op een rij.

Informatie voor studiekiezers

  • Vergelijk 2.273 opleidingen
  • Medailles voor topopleidingen
  • Feiten en cijfers voor studiekeuze
  • Arbeidsmarkt voor afgestudeerden
  • Achtergrondartikelen

> Naar EW Beste studies 2022

Het is lastiger vast te stellen hoeveel Nederlanders naar het buitenland gaan voor studie. De meest recente cijfers over Nederlandse studenten in het buitenland hebben betrekking op 2019. Toen volgden 20.167 Nederlanders hun volledige ­opleiding in het buitenland. Ter vergelijking: er waren in dat jaar 92.677 buitenlandse voltijdstudenten in Nederland. Officiële cijfers zijn er niet, maar volgens de Nuffic-woordvoerder kwamen meer studenten naar ­Nederland dan er omgekeerd naar het buitenland vertrokken.

Uit Studie & Werk 2022 van EW en SEO blijkt dat 54 procent van de internationale studenten aan universiteiten binnen een halfjaar na afstuderen is vertrokken. Dat geldt voor 49 procent van de internationale hbo’ers.

Kennisvlucht

Inkomenssituatie van internationale studenten, 6 maanden na afstuderen

Bron: Studie & Werk 2022, EW/SEO Economisch Onderzoek

Top-5 Internationale studies

Percentage buitenlandse studenten

Universitaire opleidingen Percentage
1 Master International joint master of research in work and organizational psychology, Maastricht University 94
Master European politics and society: Vaclav Havel joint master programme, Universiteit Leiden 94
3 Bachelor Nederlandkunde/Dutch studies, Universiteit Leiden 93
Research master in economics, Tilburg University 93
5 Master International and European tax law, Maastricht University 92

Bron: Beste studies 2022, EW/ResearchNed

 

Verantwoording

Beste studies is sinds 1994 dé gids voor scholieren en studenten die een studie kiezen en voor iedereen die is geïnteresseerd in hoger onderwijs.

Op ewmagazine.nl/bestestudies kunnen 2.273 bachelor- en masteropleidingen worden vergeleken op basis van uitgebreide analyse door de onderzoeksredactie van EW in samenwerking met ResearchNed. In uitgebreide online-rapporten staan in de eerste plaats de resultaten van de Nationale Studenten Enquête (NSE), waarvoor dit jaar ruim 286.000 studenten hun opleiding beoordeelden. Op basis van scores op elf rubrieken zijn medailles toegekend aan opleidingen met de meest tevreden studenten. Studiekeuze123 – een initiatief van het ministerie van Onderwijs, studenten en onderwijsinstellingen – is verantwoordelijk voor de NSE en voor de Studiekeuzedatabase met feitelijke cijfers over studies.

 

Andere bronnen die gegevens leverden, zijn Universiteiten van Nederland, Vereniging Hogescholen, de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie, Nuffic en DUO. Arbeidsmarktgegevens zijn afkomstig uit Studie & Werk 2022, het onderzoek van EW en SEO Economisch Onderzoek waarvoor anonieme gegevens – ‘microdata’ – over ruim 1,9 miljoen afgestudeerden zijn geanalyseerd.

 

De onderzoekers van ResearchNed zijn Danny Brukx en Matthijs Brink. Voor EW zijn Ruud Deijkers (coördinator), Mireille Folkerts en Patrick van Oosterom verantwoordelijk voor de interpretatie en publicatie van gegevens in het weekblad en op ­ewmagazine.nl/beste­studies.