Eind september botste voor het eerst een ruimtesonde met opzet op een asteroïde. Een tweede missie naar deze steenklomp is in voorbereiding, met aan boord een bijzondere Nederlandse camera.
In sciencefictionfilms als Armageddon en Deep Impact is het al gedaan: een held behoedt de aarde voor een catastrofe door een komeet te stoppen die op onze planeet afraast. Eind september gebeurde dat voor het eerst in het echt, want ook de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA vond het een interessante theorie. Ruimtemissie DART boorde zich bewust in de asteroïde Dimorphos om te kijken of planeetverdediging op deze wijze mogelijk is.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
De crash slaagde en de komeet werd een stukje uit zijn baan gebracht. In de nasleep daarvan werkt ESA (de Europese NASA) aan een nieuwe missie, Hera, naar diezelfde asteroïde voor meer onderzoek. Dat ruimtevaartuig weegt 1.128 kilo en heeft een lading camera’s, een hoogtemeter en twee nanosatellieten aan boord. Een van die camera’s komt uit Nederland. Technologiebedrijf cosine levert de hyperspectrale camera HyperScout H, die ESA gebruikt om de samenstelling en structuur van de asteroïde beter te begrijpen.
Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.
Het technologiebedrijf had HyperScout al voor aardobservatie in gebruik, maar past hem speciaal voor deze ruimtemissie aan. Het instrument is niet groter dan een schoenendoos en cirkelt al rond de aarde, op diverse satellieten. Vanuit die baan brengt het de toestand van land, water, begroeiing en bebouwing in kaart door middel van complexe metingen op een groot aantal spectrale banden – van ‘zichtbaar licht’ tot ‘nabij infrarood’. Licht is elektromagnetische straling en zichtbaar licht is dat gedeelte van het elektromagnetisch spectrum dat het menselijk oog kan zien.
Asteroïden: onregelmatige, aardappelvormige steenklompen
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen