De Zweedse regisseur Lasse Hallström maakte een film over zijn schilderende landgenote Hilma af Klint. Haar abstracte kunst had sterke wortels in de theosofie.
De Zweed Lasse Hallström heeft in Hollywood een naam opgebouwd als regisseur van romantische films met een positieve grondtoon. Vaak hebben ze een heerlijk sentimenteel karakter. Zoals Hachi. A Dog’s Tale (2009), een remake van een Japans drama over een trouwe hond die jarenlang na de dood van zijn baasje tevergeefs bij het treinstation zit te wachten op diens komst. Echt gebeurd en tranentrekkend mooi in beeld gebracht.
Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.
Minder ontroerend is Hallströms recente eerbetoon aan een landgenote. Hilma (te zien via de streamingdienst Viaplay) gaat over Hilma af Klint (1862-1944), een schilderes die decennia na haar dood door een verkeersongeluk ineens wereldroem verwierf als pionier van de abstracte kunst. Het blijft een wat afstandelijk portret, hoewel Hallström het duidelijk met enthousiasme heeft vervaardigd. Zijn vrouw, de bekende actrice Lena Olin, en zijn dochter spelen mee en hij heeft verder de hulp ingeroepen van het hiernamaals. Via een medium heeft hij, zo beweert hij althans in interviews, contact weten te leggen met Af Klint. De reacties van de overledene hielpen hem haar gevoelswereld te doorgronden.
Hallström heeft op zijn oude dag echt de spirituele smaak te pakken gekregen. Voor zijn volgende project wil hij via een medium zelfs de – eveneens dode – Ennio Morricone vragen filmmuziek te leveren.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Piet Mondriaan was een geestverwant van Af Klint
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen