Premium Lock Wat is mentale veerkracht en wie heeft het?

Illustratie: Getty Images

Veerkracht is het modewoord in de psychologie. Maar wat is het eigenlijk? En kun je het trainen of verbeteren? Hoogleraar Anne-Laura van Harmelen onderzoekt het fenomeen.

In de geestelijke gezondheidszorg is er de laatste jaren een trend om niet zozeer te focussen op de oorzaken van mentale problemen, maar op het omgaan met de gevolgen die iemand er in zijn dagelijks leven van ondervindt. Belangrijk onderdeel van zo’n aanpak is de mentale veerkracht van patiënten. Die veerkracht wordt vaak gezien als iemands vermogen om tegenslag te boven te komen, en als een van nature aanwezige eigenschap waarover de een in grotere mate beschikt dan de ander.

Van veel kanten wordt er ook op gewezen dat je kunt sleutelen aan die veerkracht. Tijdschriften en websites bieden vragenlijsten om je veerkracht te testen en te vergroten, coaches adverteren met veerkrachttraining, en ook op de personeelsafdelingen van bedrijven heerst het idee dat personeel productiever wordt en minder ziek thuis zit als er wat veerkrachtworkshops worden georganiseerd.

Een op drie kinderen krijgt te maken met een traumatische ervaring

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier 

Maar daarmee wordt een complex fenomeen vaak te simpel vertaald naar de praktijk, vindt onder anderen hoogleraar Anne-Laura van Harmelen (40), hoog­leraar Brein, Veiligheid en Veerkracht bij het Instituut Pedagogische Wetenschappen van de Universiteit Leiden. Haar onderzoek richt zich op sociale, psychologische en neurobiologische mechanismen van veerkracht bij jongeren tussen de puberleeftijd en volwassenheid.

Eén op de drie kinderen krijgt in zijn jeugd te maken met een traumatische ­ervaring. En wie zoiets meemaakt, heeft een aanzienlijk grotere kans om gedragsproblemen of mentale problemen te ontwikkelen. Wie mentaal veerkrachtig is, krijgt minder problemen of komt er beter overheen als ze zich toch voordoen.

Mentale veerkracht wordt sinds jaren vijftig bestudeerd

Premium Lock

Laden…

Premium Lock Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock Er ging iets fout
Premium Lock Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw