Het werk en de persoon van Dietrich Bonhoeffer blijven tot de verbeelding spreken. De Duitse theoloog dankt zijn aanzien en gezag mede aan zijn verzet tegen Adolf Hitler.
Weinig prominente Nederlanders doen zo hun best om de nagedachtenis van de Duitse theoloog in ere te houden als Gert-Jan Segers. De voormalige voorman van de ChristenUnie citeert Dietrich Bonhoeffer (1906-1945) heel vaak. In zijn Haagse periode was dat vooral om duidelijk te maken hoe belangrijk het is om als christen midden in de wereld te staan en zo nodig af en toe vuile handen te maken. ‘Ik heb zoveel van hem geleerd,’ meldde Segers, ‘en ben God dankbaar voor wat Hij ons in Bonhoeffer heeft gegeven.’
Zeven jaar geleden stelde Segers zelfs het glossy magazine Bonhoeffer samen. Met als smeuïge ondertitel Spion, predikant, held en met bijdragen van een divers gezelschap, onder wie de kunstzinnige activiste Tinkebell en de PvdA’er Jan Pronk. Voor een godgeleerde was dit een uniek eerbetoon.
Bonhoeffer stond een radicale navolging van Jezus voor
Het blijvende gezag van Bonhoeffer en de blijvende aandacht voor zijn werk en leven blijken ook uit een niet ophoudende stroom publicaties. Onlangs verscheen in de reeks ‘Christelijke Klassiekers’ van KokBoekencentrum bijvoorbeeld Navolging, een van de belangrijkste geschriften van de protestantse theoloog zelf. Bonhoeffer keerde zich hierin tegen wat hij als een groot gevaar beschouwde voor het christendom van zijn tijd: de ‘goedkope genade’. Dat wil zeggen: een al te simpele vergeving van zonden door de kerk.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen