30 onder 30: dit zijn de meest beloftevolle jongeren in journalistiek & media

17 juni 2024Leestijd: 4 minuten
Oorlogscorrespondent Daphe Wesdorp staat in de 30 onder 30. Beeld: Guido Benschop

Elk jaar selecteert EW 30 beloftevolle jongeren die ons goedgeluimd stemmen voor de toekomst van Nederland. Die worden onderverdeeld in verschillende categorieën. Deel 5 van 2024: journalistiek & media.

Josephine van der Erve

Verslaggever en podcastmaker bij omroep WNL

Leeftijd 29

Opgegroeid in Baarn

Studie Politieke communicatie (Vrije ­Universiteit Amsterdam)

Bijzonder omdat ze de podcastserie De Jongen Zonder Gisteren maakte, die wekenlang alle podcasthitlijsten aanvoerde. De podcastserie vertelt het unieke verhaal van Jur Deitmers, een vriend uit haar studententijd. Door een zwaar ongeval raakte Deitmers zijn geheugen kwijt. ‘Ik was overvallen door het succes van de podcast. Het is ook een bizar verhaal. Zoiets kom je niet vaak tegen.’ Als verslaggever bij WNL reist Van der Erve het hele land door om verhalen te maken – wat ze het liefst doet. ‘Van jongs af aan wilde ik journalist worden. Ik was zo nieuwsgierig, ik stelde mijn ouders duizenden vragen, tot ze helemaal gek werden. Ik heb dus mijn roeping gevonden.’

Beeld: Bastiaan Heus

Beeld: Jesse Ditmar

Joosje Duk

Regisseur, actrice en (scenario-)schrijver

Leeftijd 29

Opgegroeid in Den Haag

Studie Filmmaking, Acting & Journalism (New York ­University)

Bijzonder omdat ze regisseur is van onder meer de Videoland-hitserie Máxima. Joosje Duk haalt haar inspiratie uit het werk van de ‘authentieke en ongegeneerde’ filmmakers en actrices Phoebe Waller-Bridge en Greta Gerwig. De creativiteit van het acteervak en het maatschappelijke uit de journalistiek kwamen samen in het produceren en regisseren van films. Het meest memorabele moment in haar carrière was de vertoning van Duks speelfilmdebuut Happy Ending. Die speelde zich af in de intieme sfeer van de strandtent in haar geboortestad, waar ze vroeger werkte en haar geliefde ontmoette.


Noa Vahle

Sportpresentatrice

Leeftijd 24

Opgegroeid in Huizen

Studie Media en cultuur (Universiteit van Amsterdam)

Beeld: Laura de Mildt

Bijzonder omdat ze een groot talent is in de sportjournalistiek. Haar eerste baan in de journalistiek was op de beeldredactie bij LINDA.NL. Haar carrière in de sportjournalistiek begon bij het tv-programma VI. Inmiddels is ze onder meer te zien bij Europese voetbalwedstrijden in dienst van Talpa, van haar oom John de Mol.

Ze reist heel Europa door voor haar werk. Haar mooiste moment? ‘Dat was de WK-finale tussen Argentinië en Frankrijk in 2022. Ik vond het bijzonder om daarbij te mogen zijn.’

Als dochter van Linda de Mol krijgt ze snel het verwijt van nepotisme. ‘Ik kan dat makkelijk naast me neerleggen. Ik zal de eerste zijn om toe te geven dat ik meer kansen heb gehad dan anderen. Maar als ik geen talent had gehad, had ik hier echt niet gestaan. Bekend zijn hoeft van mij ook niet, maar het komt er nou eenmaal bij. Naast mijn familie, krijg ik veel steun van mede-presentatrice Hélène Hendriks.

‘Ook de komende jaren wil ik me op voetbal blijven richten, maar wie weet in een andere rol.’ Volgend jaar mag Vahle verslag doen van de Champions League – het hoogste niveau. ‘Daar kijk ik ontzettend naar uit. Het is altijd mijn droom geweest om verslag te doen ­vanuit Camp Nou, het stadion van FC Barcelona. Lionel Messi is mijn voetbal­idool. Helaas speelt hij niet meer in Barcelona, maar toch heeft die plek iets magisch.’


Beeld: Huggy Snellenburg

Pieter Valley

TikTok-sensatie en mediapersoonlijkheid

Leeftijd 28

Opgegroeid in Wervershoof

Studie Politieacademie (niet afgerond)

Bijzonder omdat hij met zijn mr. Bean-achtige humor miljoenen likes binnenhaalt op sociale media. Met meer dan 850.000 volgers is hij een van de grootste TikTokkers van Nederland. In zijn video’s vermaakt hij mensen met vaste typetjes zoals Juf Ellen of speelt hij bekende televisiefragmenten na.


Daphne Wesdorp

Oorlogscorrespondent en fotograaf

Leeftijd 26

Opgegroeid in Bakkeveen

Studie Culturele antropologie (Universiteit Utrecht)

Beeld: Guido Benschop

Bijzonder omdat ze in 2024 De Tegel – een prestigieuze journalistieke prijs – won voor (foto)reportages over gewone mensen in de door oorlog geteisterde landen Oekraïne en Myanmar. Wesdorp doet sinds 2021 verslag vanuit oorlogs- en conflictgebieden. Eerst vanuit Koerdisch Irak, later vanuit het zuiden van Irak, om vervolgens af te reizen naar Myanmar. Sinds het begin van de oorlog zat Wesdorp af en aan in Oekraïne. ‘Ik vind het verzet van gewone mensen, zoals jij en ik, fascinerend. Hoe zij worden gedwongen van de ene op de andere dag een wapen op te pakken en zichzelf te verdedigen.’ Aan de fronten van Avdiivka en Bachmoet maakte Wesdorp de gruwelijkheden van dichtbij mee. Ze was getuige van bombardementen en zag onschuldige burgers omkomen.

‘Het meest heftige vind ik nog altijd de gewenning die er ontstaat in oorlogstijd. Gezinnen met kinderen die ervoor kiezen om te blijven wonen waar ze wonen. Soms op maar een paar honderd meter van het front.’

Wesdorp studeerde culturele antropologie. ‘Tijdens die studie heb ik geleerd hoe je op een ethische manier werkt in andere landen en culturen. Hoewel ratio nodig is voor dit werk, gaat het uiteindelijk om intuïtie.’ Al jong raakte ze geïnspireerd door haar broer en vader, die beiden fotograaf zijn. Zodoende schrijft ze niet alleen reportages, maar maakt ze ook foto’s bij haar verhalen. Wesdorps drijfveer is om via haar verslag het bredere plaatje en de context te delen met de wereld. Half juni vertrok ze weer naar Oekraïne om reportages te maken.

Dit zijn de meest beloftevolle jongeren in de categorieën…