30 onder 30: dit zijn de meest beloftevolle jongeren in sport & cultuur

16 juni 2024Leestijd: 5 minuten
Acteur Jesse Mensah staat in de 30 onder 30. Beeld: Guido Benschop

Elk jaar selecteert EW 30 beloftevolle jongeren die ons goedgeluimd stemmen voor de toekomst van Nederland. Die worden onderverdeeld in verschillende categorieën. Deel 4 van 2024: sport & cultuur.

Emma Kok

Zangeres

Leeftijd 16

Opgegroeid in Kerkrade

Studie Online Middelbare Wereldschool

Bijzonder omdat ze in 2023 zangtalentenjacht Ministars won. Werd daarna ontdekt door André Rieu, met wie ze op wereldtournee is. Kok lijdt aan de ongeneeslijke maagziekte gastroparese. ‘Ik zit 22 uur per dag aan de sondevoeding, maar voor optredens mag de voeding even uit. Dat voelt dan als een enorme bevrijding.’ In de strijd om aandacht voor haar ziekte heeft Kok de stichting Gastrostars opgericht. ‘Te vaak wordt gastroparese als eetstoornis beschouwd, terwijl het een ziekte is.’ Het zingen gaat haar goed af. ‘Mijn zangcarrière is eigenlijk begonnen als een grapje. Tijdens corona verveelde ik me en begon ik aan zangles. Daarna ging het snel. De afgelopen tijd heb ik opgetreden in onder meer Mexico en Abu Dhabi. Het is mijn droom om ooit zelfstandig op wereldtournee te mogen.’

Beeld: Raoul Limpens Photography

Jesse Mensah

Acteur

Leeftijd 30

Opgegroeid in Amsterdam

Studie Amsterdamse Toneelschool

Beeld: Guido Benschop

Bijzonder omdat hij voor de tweede keer werd genomineerd voor de hoogste toneelprijs.

Mensah wilde aanvankelijk danser worden. Hij ontdekte dat hij zich als acteur beter kon uitdrukken, dus koos hij ervoor om acteur te worden. Inmiddels speelt hij bij het bekendste gezelschap van Nederland, Internationaal Theater Amsterdam, en vertolkt hij hoofdrollen in tv-series en films. Mensah is ook vaste acteur bij Het Klokhuis.

Hij geldt als multitalent: hij kan zingen, dansen en acteren. Recent werd hij voor de tweede keer genomineerd voor de hoogste toneelonderscheiding. De eerste keer voor zijn rol in Weg met Eddy Bellegueule. Ditmaal voor zijn rol in De Wetten. Ondanks het succes is hij wars van sterallures: ‘Ik werk met bijzondere mensen, kreeg veel kansen en werk graag hard.’ Zijn vader is een Ghanese ex-topvoetballer, moeder is een Friese theaterboekenuitgever, hij heeft twee broers. Met zijn oma zitten ze altijd eerste rij. ‘Ik heb van thuis geleerd om me in allerlei werelden te bewegen, een groot geluk.’

Lees ook: dit zijn de meest veelbelovende jongeren in politiek en bestuur


Bart Verbruggen

Doelman bij Brighton & Hove Albion en het Nederlands Elftal

Leeftijd 21

Opgegroeid in Breda

Studie Havo

Bijzonder omdat hij op 21-jarige leeftijd de eerste doelman is van Oranje tijdens het aanstaande EK. In de winterstop van het seizoen 2022/2023 won de piepjonge Verbruggen de concurrentiestrijd bij de Belgische topclub RSC Anderlecht. De doelman ontwikkelde zich in de rest van het seizoen ijzersterk. Ook in Nederland werden zijn kwaliteiten opgemerkt. In een Europese wedstrijd tegen het Bulgaarse PFK Loedogerets stopte Verbruggen tijdens de penaltyserie drie strafschoppen. Hij werd door zijn club uitgeroepen tot Speler van het Jaar en verdiende een transfer naar de Engelse club Brighton & Hove Albion.

Er werd 20 miljoen euro betaald voor Verbruggen. Hiermee werd hij de duurste keeper ooit die uit de Belgische competitie vertrok. In oktober 2023 volgde zijn debuut in het Nederlands elftal. Vooral in de oefeninterland tegen Duitsland wist Verbruggen zich te onderscheiden. Hij hield Oranje in de wedstrijd met een aantal prachtige reddingen. De bekende keeperstrainer Frans Hoek is lovend over de ‘goalie’. In gesprek met Voetbal International noemt hij Verbruggen ‘een geschenk uit de hemel’ en ‘een potentiële wereldtopper’. Voetbalminnend Nederland lijkt zich de komende jaren geen zorgen te hoeven maken over de positie onder de lat.

Beeld: Lukas Schulze/Getty Images

Highdee Kuan

Actrice

Leeftijd 26

Opgegroeid in Waddinxveen

Studie –

Bijzonder omdat ze een van de hoofdrollen speelt in de populaire Netflix-serie The Brothers Sun. Highdee Kuan jaagt tegenwoordig haar dromen na in Hollywood, maar woonde een groot deel van haar jeugd in Waddinxveen in Zuid-Holland. In Nederland volgde ze balletlessen en wilde ze niets liever dan naar het conservatorium om ballerina te worden. Uiteindelijk gooide een blessure roet in het eten.

Een andere droom van Kuan was acteren. Op zestienjarige leeftijd verhuisde ze met haar ouders naar San Francisco, maar ­Nederland is ze nooit vergeten, vertelde ze ­begin dit jaar in een interview in mode- en kunsttijdschrift Numéro Netherlands.

Kuan is half Chinees, half Nederlands. Ze spreekt vloeiend Engels, Mandarijn en Nederlands. Naar eigen zeggen heeft dit haar geholpen in haar carrière. Terwijl de droom om ballerina te worden uiteenspatte, slaagde die van actrice. Kuan was al te zien in diverse Amerikaanse films en series, zoals Welcome to Redville, Fear The Night, en nu dus ook The Brothers Sun, waarin ook Oscar-winnares Michelle Yeoh speelt.

Beeld: Christopher Polk/Variety via Getty Images

Roxy Dekker

Popartiest

Leeftijd 19

Opgegroeid in Amsterdam

Studie –

Bijzonder omdat ze een van de grootste talenten in de popmuziek is. Dekker ging viral met Anne-Fleur Vakantie op TikTok. Haar muziek is al meer dan honderd miljoen keer gestreamd op Spotify. Ook won ze de Edison Pop Award voor beste nieuwkomer en de 3FM Award voor grootste talent.

Beeld: Zahra Reijs

Beeld: Amrita Panday

Claire Bender

Actrice

Leeftijd 30

Opgegroeid in Den Haag

Studie Toneelacademie Maastricht

Bijzonder omdat ze een van de hoofdrollen speelde in de serie De Joodse Raad.

Toen Bender 13 jaar oud was en al een tijd bij het Haagse jeugdtheater Rabarber speelde, werd ze gevraagd voor een rol in Blackbird, een toneelstuk van Het Nationale Toneel. ‘Dat vond ik zo fantastisch dat ik naar de toneelschool wilde.’ Bender ging naar de toneelacademie in Maastricht. In de jaren die volgden, liep ze stage bij het Internationaal Theater Amsterdam, Theater Utrecht en speelde ze verschillende rollen in toneelstukken.

Bender was al een bekend gezicht in de toneelwereld, maar brak door bij het grotere publiek met haar rol van Virrie Cohen in de dit jaar uitgezonden dramaserie De Joodse Raad. ‘Dat was een ontzettend bijzondere en uitdagende rol. Ik vond het ook heel spannend omdat Virrie Cohen natuurlijk echt heeft bestaan. Ik wilde de rol dan ook met zoveel mogelijk eerbied en respect spelen.’

Behalve van serieuze rollen houdt Bender ook van personages met humor. Zo speelde ze de afgelopen maanden Honey in de toneelkassieker Wie is er bang voor Virginia Woolf? ‘Zelfs na zeventig voorstellingen was ik nog niet klaar om afscheid van die rol te nemen.’ Bender is binnenkort te zien in een nieuw seizoen van de hitserie Dertigers. En ze is nog lang niet klaar. ‘Ik hoop mooie rollen te mogen blijven vertolken, en wie weet zelf ooit een stuk te schrijven.’


Esmee Brugts

Voetballer bij FC Barcelona

Leeftijd 20

Opgegroeid in Heinenoord

Studie Havo

Bijzonder omdat ze een van de grootste talenten is van het Nederlandse vrouwenvoetbal. Op haar zestiende kwam Esmee Brugts bij de topclub PSV in Eindhoven terecht, waar ze drie seizoenen in het eerste elftal speelde. In 2018 debuteerde ze in het Nederlands jeugdelftal, om in 2022 in het Nederlands vrouwenelftal te debuteren. Met het vrouwenelftal ging Brugts ook mee naar het Wereldkampioenschap in Australië. Na het WK maakt ze een droomtransfer naar een van de grootste voetbalclubs van de wereld: FC Barcelona. In haar eerste seizoen bij de Catalaanse club veroverde ze de Champions League, de hoogste prijs in het clubvoetbal. In datzelfde jaar (2023) won Brugts de Johan Cruijff Award voor voetbaltalent van het jaar.

Beeld : Marcel Krijger/Helden magazine

Morgen deel 5 van de 30 onder 30