Premium Lock 6 tips om uw huis te wapenen tegen de hitte

Balkons met parasols. Beeld: Berlinda van Dam/HH/ANP

Wie zijn huis wil wapenen tegen verzengende hitte, koopt al gauw een airco. Effectief. Beter is het een alomvattend plan te maken om er het hele jaar comfortabel bij te zitten.

Nederlandse zomers zijn de afgelopen decennia gemiddeld warmer geworden. Tussen 1940 en 1970 was het in de zomer gemiddeld 16,8 graden Celsius, in de periode 1991-2020 steeg het gemiddelde naar 17,3 in De Bilt.

Het aantal warme dagen, waarop de maximumtemperatuur 20 graden Celsius of meer is, varieert tussen de 85 en 100 per jaar. Het aantal zomerse dagen, met maxima van 25 graden Celsius of meer, ligt tussen de 20 in Noord-Nederland en 35 in Zuid-Nederland. Er zit bovendien sinds de jaren tachtig een flinke toename in het aantal zomerse dagen. Per decennium kwamen er jaarlijks zo’n vijf bij.

Dat heeft allerlei gevolgen, zowel negatieve als positieve, onder meer dat het ’s zomers in huis langdurig erg warm kan worden. Zeker nu periodes met warme dagen vroeger in het jaar voorkomen en langer duren, dringt de warmte sneller huizen binnen en is het moeilijker om de boel nog koel te krijgen en te houden.

Geen wonder dat je in bouwmarkten al in mei torens van mobiele airco’s en ventilatoren ziet staan en dat er steeds meer opzetzwembaden worden verkocht. Nederland is massaal op zoek naar verkoeling in en rondom het huis.

Logisch, maar je kunt beter een goed doortimmerd plan maken dat zich richt op het totale binnenklimaat in huis, zegt Lars Boelen. Samen met Felix van Gemen heeft hij sinds enkele jaren het bedrijf Huisfluisteraar, dat inzichten verschaft aan particulieren en lagere overheden over het verduurzamen van huizen.

Dat heeft in het algemeen betrekking op de koude periode van het jaar. Maar, benadrukt Boelen, bijna alle maatregelen op het gebied van het binnenklimaat hangen met elkaar samen. ‘Bij het dichten van kieren en isoleren denk je aan het weren van kou, maar het is net zo goed van belang als je op warme dagen je huis koel wilt houden.’ En wie denkt over de aanschaf van een warmtepomp, kan een apparaat overwegen dat zowel kan verwarmen als koelen.

Inzicht in de luchtstromen in huis is de eerste cruciale stap. Als je die in beeld hebt, valt te bepalen welke ingrepen je kunt doen om het ’s winters warm te houden en ’s zomers koel te krijgen. In een gratis te downloaden Kluslijst zomereditie legt Huisfluisteraar uit welke maatregelen vervolgens allemaal mogelijk zijn. Op deze pagina’s de belangrijkste.

I. Door allerlei kieren en gaten lekt in de zomer warme lucht naar binnen

De eerste stap op weg naar een beter beheersbaar binnenklimaat, en daarmee een koel huis in de zomer, is het verbeteren van de luchtdichtheid van de woning. Zeker in oudere huizen kunnen tal van gaten en kieren zitten. Bij koud weer kan daar warme lucht weglekken, maar ook in de zomer spelen kieren een belangrijke rol, legt Lars Boelen uit. ‘Als het buiten warmer is dan binnen, dan heeft de lucht in het huis de neiging om naar beneden te gaan. Als je dan kieren onder de voordeur hebt, dan zakt de koude lucht eigenlijk uit je huis weg. En als gevolg van de onderdruk die daardoor ontstaat, wordt warme lucht die onder de dakpannen vandaan komt door kieren naar binnen gezogen.’

De beste manier om te achterhalen waar de lekken zitten, is een zogeheten blowerdoortest. In een buitendeur wordt een grote ventilator geplaatst die lucht uit de woning zuigt. Door de onderdruk die zo ontstaat, wordt door kieren lucht naar binnen gezogen. Met behulp van kunstmatige rook en beelden gemaakt met een warmtecamera komen de lekken aan het licht. Zo’n test kost al gauw 450 euro, maar je komt ook een heel eind door met rookstaafjes te zoeken naar plekken waar het tocht. Dat doet zich voor bij raamkozijnen en buitendeuren, maar ook op plekken waar je niet zo gauw aan denkt, zoals de aansluiting tussen dak en gevel, of een slecht afgewerkte dakdoorvoer van een afvoerpijp van de cv-ketel.

Illustraties: Jelrik Atema
Premium Lock

Laden…

Premium Lock Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock Er ging iets fout
Premium Lock Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw