Premium Lock Dit is het vakantiehuis van Jort Kelder (en nog 6 prachtige buitenhuizen)

14 juli 2024Leestijd: 8 minuten
Jort Kelder bij zijn vakantiehuis op Terschelling. Beeld: Suzanne van de Kerk

Zeven eigenaren vertellen over hun vakantiehuis op een bijzondere plek. Wat zijn de geneugten en zorgen? Hun verhalen draaien om liefde voor de natuur en behoud van erfgoed.

Steeds meer Nederlanders bezitten een tweede huis voor hun vakantietijd. Zeker in coronatijd steeg het aantal snel. Tussen 2017 en 2022 zijn er 10.072 vakantiewoningen bij gekomen. Er staan nu zo’n 128.000 recreatiewoningen in het land. De Nederlandse Vereniging van Makelaars heeft berekend dat een gemiddeld vakantiehuis in 2023 ongeveer 228.000 euro kostte. De vraag neemt inmiddels wat af, maar nog altijd is het een aantrekkelijke markt.

De zeven gebruikers en eigenaren van de vakantiehuizen in deze EW-zomerserie zijn dolblij met hun bijzondere plek. Ook al was het veel werk om het huis gebruiksklaar te krijgen en is het onderhoud evenzeer arbeidsintensief. Van een landhuis uit 1847 en een bunker in de duinen uit 1943 tot een designhuis uit 2023 op palen in het bos bij Arnhem: stuk voor stuk zijn ze uitzonderlijk.

Veel huizen worden verhuurd. Een manier om de investeringen terug te verdienen. Over de inkomsten is de verhuurder vaak geen belasting verschuldigd. Gemiddeld is er bij een bezettingsgraad van 65 procent een rendement van 5 procent. Als 90 procent van de huizen bezet is, kan het rendement 15 procent of meer bedragen. Maar de zeven uit deze serie willen daar amper over praten. Ze hebben het liever over de rust, de ruimte, de luchten, het licht, het uitzicht en het behoud van cultureel erfgoed.

Als dit u inspireert: op Funda staan bijna 1.400 vakantiehuizen te koop. Ze hebben wel een hoge gemiddelde vraagprijs. Begin 2023 was die rond 327.000 euro, intussen is hij gestegen tot 366.000 euro. Een aanzienlijk bedrag, maar velen hebben het over voor de rust en het groen.

Peter de Krom (Hoek van Holland)

Telefoonbunker uit 1943

Een door de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog gebouwde telefoonbunker. Maar inmiddels een comfortabel vakantiehuis met een luxe design- inrichting in de duinen. Peter de Krom (42) is de geestelijke eigenaar. Want de grond en de bunker zijn van het Zuid-Hollands Landschap.

Vakantiehuis
Beeld: Suzanne van de Kerk

Sinds de zomer van 2021 is de bunker bewoonbaar. De Krom vertelt dat hij voorzitter was van Stichting Stelling 33, die zich inzet voor het behoud van militair erfgoed. De stichting heeft acht bunkers in beheer, De Krom is de betaalde projectleider. De bunker in Hoek van Holland is een soort paradepaardje van de stichting. Samen met een vriend kwam De Krom op het idee er een vakantiehuis van te maken. Er zijn in de duinen meer bunkers in gebruik als vakantiehuis, maar die zijn minder exclusief en luxe.

Het duurde vier jaar voordat de bunker bewoonbaar was, waarvan maar liefst drie jaar opgingen aan het verkrijgen van vergunningen. De verbouwing duurde een jaar. ‘We wilden dat het geheel zelfvoorzienend en ecologisch was, en alleen circulaire bouwmaterialen gebruiken. Ook de ligging in de duinen maakte het lastig. Onze architect zei dat het goedkoper was geweest het helemaal af te breken en iets nieuws op te bouwen.’ Nederlanders blijven er meestal een paar nachten, zegt De Krom. Vooral Duitsers – bijzonder – blijven meestal langer. Er liggen nog wel zo’n 10.000 bunkers onder het zand in de duinen.

Jort Kelder (Terschelling)

Modern duinhuis

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Theo van Vugt
Theo van Vugt (1962) is redacteur economie bij EW.
Lees meer
Theo van Vugt