Boeiende historische scriptie geschreven over de Republiek der Nederlanden in de zeventiende eeuw? Zend voor 1 oktober in voor de elfde Uitgeverij Verloren/Johan de Witt-scriptieprijs!
Voor de elfde keer reikt de historische vereniging Vrienden van De Witt een prijs uit voor de beste universitaire geschiedenisscriptie over de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden in de zeventiende eeuw. Dat gebeurt samen met Uitgeverij Verloren te Hilversum en mediapartner weekblad EW. De prijs heeft als doel historisch onderzoek naar dit belangrijke tijdvak te stimuleren. Verdere toelichting is te vinden op www.vriendenvandewitt.nl.
De vereniging nodigt studenten van harte uit hun scripties in te dienen, of het nu een bachelor- of masterscriptie is, in het Nederlands of in het Engels. Zolang het onderzoek betrekking heeft op de zeventiende eeuw en een duidelijke link heeft met Nederland, komt de scriptie in aanmerking. Scripties mogen niet ouder zijn dan drie jaar en kunnen slechts één keer worden ingediend. Studenten die willen meedingen naar deze prijs, kunnen hun afgeronde scriptie vóór 1 oktober 2024 mailen naar [email protected] (in Word of als pdf).
De prijs voor de beste masterscriptie bestaat naast erkenning uit een oorkonde, een bedrag van 1.500 euro, een boekenpakket van weekblad EW en Uitgeverij Verloren, én een jaarlidmaatschap van de Vrienden van De Witt. Voor de beste bachelorscriptie geldt een aanmoedigingsprijs van 200 euro. Weekblad EW publiceert over de winnende scriptie. De feestelijke prijsuitreiking is op zaterdagmiddag 1 februari 2025 bij Uitgeverij Verloren in Hilversum.
De academische jury staat onder voorzitterschap van dr. E.C.M. Huysman (Huygens ING-KNAW). Secretaris is dr. L.H. de Jonge (WU).
Winnaars sinds 2014
2024 Celine Oldenhage (UU), ‘Uit de zekerheid des doods en onzekere uure vandien’.
2023 Johan Visser (UL), ‘De geschiedenis van een bloedbad. Zutphen en 1572’.
2022 Jessica den Oudsten (UL), ‘The descendants of Norwegian and Danish Immigrants’.
2021 Tessa de Boer (UL), ‘Amsterdiplomacy’.
2020 Willemijn Tuinstra (UL), ‘Conscience & connections. Marcellus Franckheim (1587-1644) and his contacts in the Habsburg World at the eve of the Thirty Years War’.
2019 Lidewij Nissen (RUN), ‘A matter of life and death. Seventeenth-century funerary culture and the construction of a Nassau-Dietz Identity’.
2017 Emma Mojet (UU), ‘Early Dutch Interest in Newtonian Mathematics’.
2016 Arthur der Weduwen (University of St Andrews, Schotland), ‘The development of the Dutch press in the seventeenth century, 1618-1700’.
2015 Didi van Trijp (UU), ‘Spheres in verse’.
2014 Gloria Moorman (UL), ‘Discovering Rome through Joan Blaeu’s Admiranda Urbis Romæ:
The creation of the town atlas of Rome (Amsterdam, 1663) in the light of Italian-Dutch relationships in the seventeenth century’.