Wat gebeurt in de digitale wereld: welke gadget moet u hebben en welke apps mag u niet missen? Elsevier maakt wekelijks een overzicht.
1. Hebbeding
Waarom zou je een smartphone én een smartwatch kopen, moeten ze bij Blu hebben gedacht. Het Australische bedrijf haalt via crowdfundingwebsite Indiegogo geld op voor hun smartphone, ook Blu geheten, die kan worden gebogen en worden gedragen als een horloge. Het ziet er mooi uit, maar de Australiërs hebben alleen nog een prototype. Wie hem bestelt, krijgt hem pas medio 2016.
Blu
Afmetingen: 254 x 55 x 4,5 millimeter
Gewicht: 170 gram
Prijs: omgerekend 290 euro
Verkrijgbaar: www.indiegogo.com
2. De mens achter
Ronald Kouvelt (27) lanceerde met William Viveen de app StuComm, die voor studenten alle informatie die ze van hun onderwijsinstelling krijgen bundelt, zoals cijfers, roosters, studievoortgang.
Elsevier StuComm staat voor ‘studentcommunicatie’. Wat doet de app precies?
Ronald Kouvelt: ‘Nu moeten studenten voor het inzien van hun cijfers naar de ene site en voor roosters en studievoortgang naar een andere. StuComm biedt al deze informatie in één app. Ook krijg je direct een melding als er bijvoorbeeld een college uitvalt of een cijfer online staat.’
Elsevier Hoe ontstond het idee?
Kouvelt: ‘Een beetje uit frustratie. Toen ik studeerde, vijf jaar geleden, vond ik de manier waarop onderwijsinstellingen met studenten communiceren omslachtig. Uit de Nationale Studenten Enquête komt hetzelfde naar voren. Dit kan dus beter. Slechte communicatie kan leiden tot studievertraging. En dat kost scholen weer geld.’
Elsevier Wat kost StuComm?
Kouvelt: ‘Voor studenten is de app gratis. Wij worden betaald door de onderwijsinstellingen.’
Elsevier Hoe gaat het?
Kouvelt: ‘Beter dan gehoopt. Zeventigduizend studenten gebruiken de app, gemiddeld vier keer per dag.’
3. Tip
TimesUpp (iOS), gratis
Deze Nederlandse app gebruikt file-informatie van navigatiebedrijf TomTom om u te waarschuwen wanneer u moet wegrijden om op tijd op een afspraak te komen. Hij helpt ook zoeken naar parkeerplaatsen.
Camera51 (Android, iOS), gratis
Camera51 is er nu ook voor iOS. De app helpt gebruikers foto’s schieten met hun telefoon. U geeft aan wat er op de foto moet komen, en Camera51 geeft op het scherm aanwijzingen voor de beste compositie. Zoals ‘zoom uit’ of dat u meer naar links moet richten.
Myaccount.google.com
Google geeft gebruikers meer controle over hun privacy. Wie bijvoorbeeld YouTube of Gmail gebruikt, kan hier zijn privacy- en veiligheidsopties inzien en aanpassen. Uw zoekgeschiedenis is er ook te vinden.
Elsevier nummer 24, 13 juni 2015