De toekomst van de zorg: replica-botten uit de 3D-printer

''

Op steeds meer terreinen wordt 3D-printen ingezet, vooral in de geneeskunde.

De mogelijkheden zijn enorm, dat was bij 3D-printen direct duidelijk. Pistolen printen? Het kan! Chocolaatjes of hamburgers uit de 3D-printer? Het is mogelijk. Dat was de experimentele beginfase. Inmiddels wordt 3D-printen ook echt op steeds meer terreinen ingezet.

Volgens het onderzoeksbureau Canalys groeit de omzet van 3D-printermakers dit jaar met 56 procent. Daarbovenop ontwikkelen allerlei bedrijven 3D-printers voor eigen toepassingen.

Zoals het Amerikaanse Voxel8, een start-up die is opgericht door een hoogleraar aan Harvard. Voxel8 ontwikkelde een 3D-printer die niet alleen plastic kan printen, maar ook elektronische circuits. Met zo’n printer is het straks mogelijk om een hele drone in één keer te printen.

Medische toepassingen groei­en het hardst. Met 3D-printers kunnen beschadigde botten precies worden nagemaakt en vervangen. Het Geleense bedrijf Xilloc komt binnenkort zelfs met 3D-geprinte replica-beenderen van hetzelfde materiaal als echte botten, calciumfosfaat. Niet van echt te onderscheiden.

Epilepsie

Het blijft niet bij botten alleen. Begin augustus gaf de Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit haar goedkeuring aan een 3D-geprint medicijn tegen epilepsie. Volgens Aprecia, het bedrijf achter de technologie, maakt 3D-printen het mogelijk om voor iedere patiënt de dosering en opnamesnelheid aan te passen.

Industriële toepassingen blijven het meest beloftevol. Het Eindhovense bedrijf Additive Technologies werkt aan een 3D-printer voor metalen objecten. Die kan bijvoorbeeld ultralichte onderdelen maken voor vliegtuigen.

Of neem het bedrijf MX3D, dat in Amsterdam een 3D-geprinte brug wil neerzetten. De Amsterdamse start-up, die samenwerkt met  bouwbedrijf Heijmans, wil hiervoor industriële robots gebruiken. Er hoeft geen mens meer aan te pas te komen.

Elsevier nummer 35, 29 augustus 20150829